Kvôli tomuto vás bolí chrbát

NETKY.SK • 21 August 2017, 10:56 • 2 min
Kvôli tomuto vás bolí chrbát

BRATISLAVA - Môže vám to pripadať bezvýznamné ale o tom, či vás bude bolieť chrbát, rozhoduje veľa maličkostí, nad ktorými možno vôbec neuvažujete. Alebo ste sa niekedy zamysleli nad tým, ako držíte mobil, či nosíte správnu podprsenku alebo topánky? Dôvody boľavého chrbta sú totiž niekedy až prekvapivé.

slovakia

left justify in out

Tenisový lakeť už je prekonaný, nová doba priniesla nová označenie: tabletové rameno alebo smskový krk. Oboje vzniká preto, že neustálym držaním mobilu alebo tabletu preťažujete ramená a paže. Dôležité je oprieť sa počas používania týchto prístrojov celým chrbtom o operadlo stoličky a ruky oprieť o stôl alebo trup. Ideálne je, keď si pri dlhšej práci s tabletom môžete prístroj položiť. A na chrbát by ste mali myslieť aj pri sedení pri notebooku. Majte široko rozkročené dolné končatiny, stehná môžu smerovať pod miernym uhlom dole. Na stoličke seďte tak, aby sa nohy dotýkali zeme. Tiež sa snažte mať hlavu v menšom predklone a nepozerať sa na monitor dole, ale čo najviac pred seba.

 

obrazok

 

Psychika ovplyvňuje telo a jeho fungovanie viac, než by ste si možno chceli pripúšťať. Stres, strach, nervozita - tieto pocity vedú k podvedomému svalovému napätiu. Ak ste "v nervoch" dlhodobo, potom to isté prežívajú aj vaše svaly: nedokážu sa uvoľniť a tak nie je divu, že sa to prejaví aj na bolestiach chrbtice, hlavne v oblasti krku a ramien. Odbúrať stres nie je jednoduché, ale pokúste sa o to. Každý deň si doprajte aspoň pár minút na relaxáciu a spojte ju s pravidelným posilňovaním chrbtového svalstva a úľava sa určite dostaví.

 

obrazok

 

Tento problém sa týka hlavne žien s väčším poprsím, ale nevhodná bielizeň škodí každej žene. Dôležité je vybrať si podprsenku, ktorá prsia podrží nie len ramienkami, ale celkovým strihom. Ramienka by však mali byť dostatočne široké, aby rozložili tlak na väčšiu plochu. Nesmú sa tiež zarezávať či škrtiť - oboje tlačí na jedno konkrétne miesto ramien a zaťažuje ho.

 

obrazok

 

Lodičky na vysokom podpätku sú krásne, trpia v nich ale nielen nohy - ak ich nosíte často, potom môžu prispieť k chybnému držaniu celého tela, preťažovaniu kĺbov, svalov, väzov a chodidiel. Na druhej strane ale nemožno odporučiť ani celodenné nosenie športovej obuvi. Za ideálne považujú lekári striedanie topánok s tým, že prednosť by mali mať široké, tri až štyri centimetre vysoké podpätky.

 

obrazok

 

Máte kabelku nielen na parádu, ale pri ceste domov z práce do nej napcháte aj bežný nákup pre rodinu? Potom si ju radšej prehadzujte z jednej ruky do druhej, než by zostávala po celú dobu na jednom ramene. Chrbtica pod jednostrannou záťažou trpí a to najmä ak má batožina viac ako tri kilá. Ideálne by bolo nosiť batoh, ktorý rozkladá váhu, ale to asi nebude väčšina žien akceptovať.

 

obrazok

 

Výber kvalitného matraca a vankúša je pre kvalitný spánok a zdravý chrbát zásadný. Vankúš by mal byť oporou pre krčnú chrbticu, zabrániť jej neúmernému prehnutiu a fixovať ju čo najviac do roviny. Ak spíte na bruchu, vyberte si vankúš mäkší a nižší, aby sa chrbtica príliš nenamáhala. Pri spánku skôr na boku či na chrbte si kúpte vyšší, stredne mäkký alebo tvrdší vankúš. Ak v spánku striedate často polohy, potom zvoľte prispôsobivý s pružnou náplňou.

 

obrazok
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona