Kvôli tajfúnu Saola zostala zatvorená väčšina krajiny

NETKY.SK • 2 August 2012, 11:38 • 2 min
Kvôli tajfúnu Saola zostala zatvorená väčšina krajiny

Kvôli tajfúnu Saola zostala zatvorená väčšina krajiny

slovakia

left justify in out

img

Prívalové dažde a silné vetry, ktoré sprevádzajú tajfún Saola, spôsobili dnes na východnom Taiwane zosuvy pôdy, záplavy a narušenie dopravy. Finančné trhy museli zavrieť. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na informácie miestnych predstaviteľov.
      Najmenej jeden človek prišiel o život pri zosuve pôdy a ôsmi sa zranili počas búrky.
      Niektoré významné spoločnosti zostali otvorené, taiwanské úrady však nariadili ostatným firmám a školám, aby sa zatvorili. Finančné trhy boli tiež zatvorené, k normálnej prevádzke sa vrátia v piatok.
      Väčšinu vnútroštátnych letov zrušili, spolu s niektorými medzinárodnými službami. Vlaky tiež nejazdili, pretože tajfún sa presunul aj do menej obývaných hôr a na východné pobrežie.
      Taiwanskí požiarnici uviedli, že jeden človek zahynul počas zosuvu pôdy v strednej časti ostrova v Ťia-i. Osem ľudí bolo zranených, väčšina po páde z motorky.
      Jeden policajt zomrel na infarkt.
      Traja z najväčších taiwanských exportérov technológií, výrobcovia čipov TSMC a Nanya Tech a výrobca LCD panelov AU Optronics, oznámili, že na ich zariadeniach tajfún nespôsobil škody a pokračovali v bežnej prevádzke.
      Saola sa na škále sily tajfúnov radí ako tajfún druhej úrovne z piatich. Po prechode Taiwanu a nasmerovaní na Čínu meteorológovia očakávajú, že v priebehu 12 hodín zoslabne na prvú úroveň.
      Iný poveternostný systém, tajfún Damrey, sa Taiwanu vyhol a očakáva sa, že sa v piatok preženie severne od čínskej finančnej metropoly Šanghaj - zoslabne však na tropickú búrku.
      Čínska meteorologická agentúra dnes vydala varovania pre južné a východné provincie Fu-ťien a Ťiang-su. Premiér Wen Ťia-pao povedal miestnych predstaviteľom, aby boli v pohotovosti.
      Wen, ktorý zvyčajne necháva dohľad nad prípravami na búrky mladším predstaviteľom, im tentoraz prikázal, aby sa ponáhľali a "na prvé miesto kládli ľudské životy", napísala agentúra Sinchua.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona