Kvôli prasaciemu moru vyhlásili v Zlínskom kraji stav nebezpečenstva

NETKY.SK • 31 Júl 2017, 15:50 • 2 min
Kvôli prasaciemu moru vyhlásili v Zlínskom kraji stav nebezpečenstva

ZLÍN - V Zlínskom kraji vyhlásili dnes o 13.00 h stav nebezpečenstva, ktorý potrvá do 29. augusta. Hajtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) rozhodol o vyhlásení tohto mimoriadneho stavu kvôli tomu, aby sa podarilo zabrániť šíreniu afrického moru prasiat. Okolo ohniska nákazy by mal vyrásť 45 kilometrov dlhý elektrický ohradník.

slovakia

left justify in out

Podľa Jiřího Čunka doplní elektrický ohradník už inštalované pachové ohradníky, ktoré takisto majú udržať diviaky v regióne. Inštalácia by sa mala začať koncom tohto týždňa. Kraj zatiaľ nepočíta s pomocou armády.

 

Polícia by mala začať intenzívne kontrolovať vyhlásený zákaz vstupu do lesa s domácimi zvieratami. V ohnisku nákazy naďalej platí zákaz odstrelu divokých prasiat.

 

Štátna veterinárna správa eviduje k dnešku 115 nájdených uhynutých divokých prasiat. Testy zatiaľ preukázali vírus u 72 kusov. Choroba zatiaľ neprekročila hranice Zlínskeho kraja, uviedol spravodajský kanál verejnoprávnej Českej televízie ČT24.

 

O vyhlásenie stavu nebezpečenstva požiadal v súvislosti s africkým morom prasiat minister poľnohospodárstva Marian Jurečka (KDU-ČSL).

 

Hajtman zo zákona môže vyhlásiť na území celého kraja alebo jeho časti stav nebezpečenstva, a to maximálne na 30 dní. S prípadným predĺžením by už musela súhlasiť aj vláda.

 

V podobných prípadoch, ak nejde o ohrozenie života ani zdravia ľudí, by však podľa Jiřího Čunka mala o vyhlásení mimoriadneho stavu rozhodovať vláda, nie kraj.

 

"Vláda ale údajne zasadá až 21. augusta. Ak sa nevie zísť pre tak vážnu vec, tak to urobíme my," povedal v piatok Čunek.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona