AKTUALIZÁCIA: Kvôli požiarom uzavreli letisko v Canberre

NETKY.SK • 23 Január 2020, 06:34 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Kvôli požiarom uzavreli letisko v Canberre

CANBERRA - Lesné požiare si vyžiadali uzavretie letiska v austrálskom hlavnom meste Canberra.

slovakia

left justify in out

Jeden požiar sa v blízkosti letiska rozhorel v stredu a zhoršil sa v dôsledku silného vetra a vysokých teplôt. Druhý požiar pri letisku vypukol vo štvrtok ráno.

 

Niektorí musia hľadať úkryt

"Príchody a odchody sú ovplyvnené leteckými hasičskými operáciami," uviedla správa letiska na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. Dopravná polícia zase varovala, že sa oheň šíri rýchlo a v oblasti je uzavretých viacero ciest.

Úrady tiež vyzvali obyvateľov niektorých predmestí Canberry, aby hľadali úkryt alebo ich okamžite opustili. Pri evakuácii a hasičskom úsilí asistujú aj obranné sily, uviedol ich šéf Angus Campbell.

 

 

Nehodu hasičského lietadla neprežili traja ľudia

Austrálske úrady stratili kontakt s veľkým hasičským lietadlom, ktoré bojovalo s lesnými požiarmi v horských oblastiach juhovýchodného štátu Nový Južný Wales. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters.

 

"Hasičský zbor Nového Južného Walesu vyšetruje správy o vážnom popoludňajšom incidente, do ktorého malo byť zapojené lietadlo na juhu Nového Južného Walesu," uviedli úrady na Twitteri.

 

 

Nehoda hasičského lietadla v austrálskom štáte Nový Južný Wales si vyžiadala životy troch osôb. Stroj Hercules C-130 sa s posádkou stratil vo štvrtok krátko pred 13:30 miestneho času. Premiérka Nového Južného Walesu Gladys Berejiklian uviedla, že havaroval v pohorí Snowy Mountains, dve hodiny južne od hlavného mesta Canberra.

Troch členov posádky lietadla zatiaľ neidentifikovali. Podľa komisára hasičského zboru štátu Nový Južný Wales Shanea Fitzsimmonsa to boli americkí hasiči. V Austrálii si ich so strojom najali na pomoc v boji proti lesným požiarom. Lietadlo v čase havárie hasilo požiare v regióne.

Po stroji a jeho posádke pátrali hasiči, záchranári aj príslušníci ozbrojených síl.

Podľa Fitzsimmonsa je príčina havárie zatiaľ neznáma. Na jej vyšetrovaní sa už podieľa aj Austrálsky úrad pre bezpečnosť dopravy. "Prvé správy hovoria o veľkej ohnivej guli súvisiacej s dopadom lietadla na zem," povedal na margo incidentu.

 

Dážď priniesol len miernu úľavu

Dážď a pokles teplôt koncom minulého týždňa hasičom umožnil dostať plamene pod kontrolu. V stredu však v tejto oblasti opäť zaznamenali vysoké teploty a vietor. Na území Nového Južného Walesu stále horí viac ako 60 požiarov.

 

Lesné požiare na východnom pobreží Austrálie si od septembra 2019 vyžiadali životy 29 ľudí, usmrtili milióny zvierat a zničených bolo vyše 2500 domov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies