Kvôli lesným požiarom vyhlásili v Kalifornii stav núdze

NETKY.SK • 2 August 2015, 09:28 • 2 min
Kvôli lesným požiarom vyhlásili v Kalifornii stav núdze

LOS ANGELES - Kvôli rozsiahlym lesným požiarom, ktoré vyčíňajú v rôznych častiach amerického štátu Kalifornia, vyhlásil tamojší guvernér Jerry Brown stav núdze. V noci nadnes o tom informovala televízia NBC.

slovakia

left justify in out

"Výnimočný stav dáva orgánom právo mobilizovať v boji proti požiaru Národnú gardu a prideliť finančné prostriedky zo štátneho rozpočtu," informoval televízny kanál NBC.

 

V súčasnej dobe na území Kalifornie vyčíňa viac ako 20 veľkých požiarov na celkovej ploche asi 9000 kilometrov štvorcových. Do boja s ohňom nasadili asi 8000 hasičov a mnoho techniky. V najbližších dňoch sa k nim pripoja aj jednotky Národnej gardy.

 

Lesné požiare si vynútili evakuáciu stoviek ľudí a vyžiadali si už aj život jedného zasahujúceho požiarnika - dobrovoľníka, ktorý pricestoval pomáhať z Južnej Dakoty.

 

Podľa amerických médií sa situácia v Kalifornii počas víkendu nezmení - v štáte očakávajú tzv. suché búrky - búrky bez dažďa a blesky a nárazový vietor môžu situáciu ešte viac zhoršiť. Podľa hasičov sa situácia nezmení, kým nezačne výdatne pršať. "Potrebujeme trvalé a dlhšie trvajúce zrážky," uviedol Ken Pimlott, šéf kalifornského ministerstva lesného hospodárstva.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies