Kvôli kúpe oblečenia a topánok je ochotných zadlžiť sa 8 % Slovákov

NETKY.SK • 22 Apríl 2014, 10:20 • 2 min
Kvôli kúpe oblečenia a topánok je ochotných zadlžiť sa 8 % Slovákov

BRATISLAVA - Dostať sa k úverom je dnes jednoduchšie, avšak vôľa požičať si je menšia. Kvôli vzdelaniu by sa neváhalo zadlžiť 17 % opýtaných, čo je o 4 % menej ako pred polrokom. Ochota zadlžiť sa kvôli nákupu potravín klesla zo 17 % na 15 %.

slovakia

left justify in out

Naopak, kvôli nákupu oblečenia a topánok by sa dnes zadlžilo 10 % respondentov, čo je nárast o 2 %. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre spoločnosť Provident Financial uskutočnila agentúra YouGov medzi zákazníkmi v piatich krajinách Európy a Mexiku.

 

O tom, že požičať si peniaze je jednoduchšie ako pred polrokom je presvedčená viac ako pätina Slovákov (26 %). Dostupnosť úveru však stále predstavuje pre všetkých opýtaných výzvu, pretože ľahké získanie úveru od bežných komerčných bánk alebo iných úverových inštitúcií predpokladá len štvrtina respondentov.

 

Požičať si peniaze na financovanie neočakávaných výdavkov by bolo ochotných 58 % Slovákov, čo je o 1 % viac ako pred polrokom. Najväčší posun (4 %) predstavuje vôľa zadlžiť sa pre náklady na domácnosť, ktorú prejavilo 30 % respondentov. V susednej Českej republike je vôľa zadlžiť sa pre vykrytie neočakávaných výdavkov (55 %) a financovanie domácnosti (26 %) o niečo menšia.

 

Slováci sú medziročne viac ochotní financovať za požičané nákup potravín (14 %), ako aj oblečenia a topánok (8 %). V oboch prípadoch ide o nárast o 1 %. Impulzívne by po úvere siahli najmä muži vo veku 18 až 24 rokov, stredná a staršia generácia je naopak rozvážnejšia. Celkovo však Slováci deklarujú, že pôžičku si dobre rozmyslia (93 %), resp. neberú si viac ako sú schopní bez problémov splácať (90 %), alebo ju využijú len v urgentných prípadoch (86 %).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona