Kvôli erupcii sopky skrátila Clintonová svoje africké turné

NETKY.SK • 14 Jún 2011, 07:44 • 2 min
Kvôli erupcii sopky skrátila Clintonová svoje africké turné

Kvôli erupcii sopky skrátila Clintonová svoje africké turné - Svet Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová skrátila dnes svoju cestu po východnej Afrike. Dôvodom sú obavy z erupcie sopky v malom štáte severovýchodnej Afriky Eritrea.

slovakia

left justify in out

img

Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová skrátila dnes svoju cestu po východnej Afrike. Dôvodom sú obavy z erupcie sopky v malom štáte severovýchodnej Afriky Eritrea.
      Clintonová sa rozhodla predčasne odcestovať zo susednej Etiópie kvôli obavám z hroziaceho uzatvorenia hlavného medzinárodného letiska v metropole Addis Abbeba, nad ktorú sa presúva oblak vulkanického popola.
      Americká ministerka v rámci afrického turné predtým navštívila Zambiu a Tanzániu. Dnes vystúpila s prejavom v sídle Africkej únie (AÚ) v Addis Abebe a stretla sa s etiópskym premiérom Melesom Zenawim.
      Musela však zrušiť plánovaný tlačový brífing a skrátiť stretnutie so zástupcami severného a južného Sudánu, aby mohla z Etiópie odletieť ešte dnes, ako bolo pôvodne plánované.
      Eritrejský stratovulkán Dubbi (1625 m.n.m.) začal vybuchovať v noci nadnes. Začal pritom chrliť dym a popol do výšky zhruba 13,5 kilometra. Pohyb sopečného mraku s obavami sledujú aerolínie prevádzkujúce lety v oblasti Afrického rohu. Podľa dostupných údajov sopka naposledy vybuchla v roku 1861.
      K najnovšej erupcii došlo po sérii zemetrasení, ktorá zasiahla priľahlý pohraničný región medzi Eritreou a Etiópiou; najsilnejšie z nich mali magnitúdu 5,7.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies