Kvôli brexitu britské firmy stopli investície za vyše 76 miliárd eur

NETKY.SK • 15 November 2016, 13:09 • 2 min
Kvôli brexitu britské firmy stopli investície za vyše 76 miliárd eur

BRUSEL - Neistoty sprevádzajúce proces brexitu viedli tretinu britských spoločností k odkladu alebo zrušeniu investičných projektov v celkovej výške 65,5 miliardy libier (76,18 miliardy eur). Informovala o tom belgická televízna stanica s odvolaním sa na britskú štúdiu zverejnenú v pondelok.

slovakia

left justify in out

K uvedeným číslam dospelo londýnske Centrum pre ekonomický a podnikateľský výskum (CEBR) a spoločnosť Hitachi Capital na základe prieskumu, ktorý si objednali u firmy YouGov špecializovanej na internetové prieskumy verejnej mienky. Prieskum bol vykonaný na vzorke 1015 vedúcich predstaviteľov reprezentatívnych firiem britskej ekonomiky na prelome októbra a novembra.

 

Na základe získaných odpovedí a extrapoláciou oficiálnych údajov o podnikateľskom prostredí v Británii štúdia naznačila, že odchod Británie z EÚ spôsobil zastavenie alebo odklad firemných investícií v spomínanej hodnote 65,5 miliardy libier, keď sa 33 % britských spoločností rozhodlo odložiť alebo zrušiť plánované investičné projekty.

 

Medzi hlavné dôvody, ktoré uvádzali predstavitelia firiem, bol pokles libry a obavy z vyššej inflácie v krajine, ako aj neistota týkajúca sa budúceho prístupu Británie na jednotný európsky trh. Firmy sa v prípade brexitu obávajú tiež spomalenia hospodárskeho rastu Spojeného kráľovstva.

 

Prieskum naznačil, že rozhodnutia o zmrazení alebo pozastavení investícií prijali hlavne väčšie firmy (42 %) a stredne veľké podniky (44 %) ako menšie podnikateľské subjekty (23 %), ktorú sú podľa menej vystavené vplyvom zahraničných trhov.

 

Najviac postihnutými sektormi ekonomiky sú z tohto hľadiska technologické služby a telekomunikácie, nasleduje trh s nehnuteľnosťami, sektor stavebníctva, za nimi reklamný biznis a médiá a tiež finančný sektor.

 

(1 EUR = 0,85985 GBP)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies