Kvirikašvili: Gruzínsko bude pokračovať v prozápadnom smerovaní

NETKY.SK • 26 Apríl 2016, 08:42 • 2 min
Kvirikašvili: Gruzínsko bude pokračovať v prozápadnom smerovaní

WASHINGTON - Gruzínsky premiér Giorgi Kvirikašvili v pondelok uviedol, že Gruzínsko bude pokračovať v prozápadnom smerovaní, pričom sľúbil, že októbrové parlamentné voľby budú slobodné a spravodlivé.

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre agentúru AP Kvirikašvili povedal, že budúcnosť Gruzínska je spojená s Európskou úniou a NATO.
"Gruzínsky ľud prejavuje jednoznačnú vôľu... byť prozápadný a proeurópsky," uviedol Kvirikašvili, ktorý sa v pondelok vo Washingtone stretol s americkým viceprezidentom Joeom Bidenom a ďalšími predstaviteľmi administratívy prezidenta Baracka Obamu.


"Neznamená to, že sa nepotrebujeme pokúsiť o normalizáciu vzťahov s Ruskom, ktoré je naším susedom, avšak nie za cenu územnej celistvosti Gruzínska či možnosti robiť suverénne rozhodnutia. A suverénnym rozhodnutím gruzínskeho ľudu je byť proeurópskym," povedal Kvirikašvili na margo vzťahov s Ruskom.


V roku 2008 viedlo Gruzínsko s Ruskom päť dní trvajúcu vojnu, ktorá sa skončila vyhlásením nezávislosti Južného Osetska a Abcházska. Tú však uznali iba Rusko, Nikaragua, Venezuela a Nauru.


Kvirikašvili je podľa agentúry AP spojencom miliardára a expremiéra Bidzinu Ivanišviliho, ktorého koalícia Gruzínsky sen porazila vo voľbách v roku 2012 stúpencov bývalého prezidenta Michaila Saakašviliho.

 

Kvirikašvili sa stal premiérom vlani koncom decembra, keď jeho predchodca Irakli Garibašvili, neočakávane podal demisiu bez toho, aby svoje rozhodnutie zdôvodnil.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies