Kveta Stražanová oleje maľuje od 15 rokov, jednému divadlu ostala verná 50 rokov

NETKY.SK • 26 August 2010, 07:28 • 2 min
Kveta Stražanová oleje maľuje od 15 rokov, jednému divadlu ostala verná 50 rokov

Kveta Stražanová oleje maľuje od 15 rokov, jednému divadlu ostala verná 50 rokov

slovakia

left justify in out

Kveta Stražanová prežila celý život v prešovskom Divadle Jonáša Záborského. Hovorí, že je regionálna herečka, ale ona je najmä verná, 50 rokov strávila v jednom divadelnom súbore. "Je to hodne, myslím si, že to nebolo márne, že som tam zostala," priznala v rozhovore pre TASR Stražanová, ktorá, ako hovorí jej manžel, "odrobila kvantum roboty na východoslovenskom poli". Spolu s hercom a životným partnerom Jozefom Stražanom robila 15 rokov jednu rozhlasovú reláciu, za sebou má veľa inscenácií a postáv, zdá sa, že od práce je doslova závislá.
Stražanová si "pracovné" krédo rada požičiava od Konfucia. "Áno, aj teraz vám ho môžem zopakovať: Ak si zvolíš povolanie, ktoré miluješ, nebudeš musieť pracovať ani deň," s pátosom predniesla herečka a s radosťou si spomenula na svoje divadelné začiatky.
"Do divadla som nastupovala ako 17-ročná, hneď po maturite v Banskej Bystrici som prišla do divadla na konkurz. V divadle som bola možno nejakých päť rokov, keď ma obsadili do Hájnikovej ženy," oprášila spomienky na náročné a predsa nádherné predstavenie. "Viem, že som v škole nemala veľmi rada pána Hviezdoslava, ale tou Hájnikovou ženou som si ho zamilovala, donútila som sa rozlúštiť jeho text. Mali sme s ňou nesmierne úspechy, asi dvestokrát sme to hrali."
Stražanová oslovila divákov aj vo viacerých televíznych projektoch. S láskou spomína na Sebechlebských hudcov i na päťdielny televízny film o lazníkovi Janovi Daňovi - Nepokojná láska, kde sa objavila po boku Júliusa Pántika. Hrala jeho chápavú a oddanú ženu. Herečka dnes pripúšťa, že jej museli kolegyne túto postavu aj filmového partnera závidieť. "Ďuso bol nesmierne zlatý človek, prvé čo bolo, tak si so mnou potykal, nedával mi pociťovať, že ty si herečka tam z prešovského divadla a ja som z národného, bol ľudský a priateľský, obľúbili sme si jeden druhého."
Na príbehy z Nepokojnej lásky reagovali aj deti Stražanovcov. "Keď bola dcéra menšia, nedokázala to pochopiť, že ocko jej milovaný je tu a mne tam dáva pusu iný človek." Dnes je zostavený domáci archív všetkých filmových inscenácií, Stražanovci sa snažili svoje umelecké výstupy uchovať, aby spolu s deťmi mali na čo spomínať. "Jožko si spravil archív, máme to uložené a naša dnes už 31-ročná dcéra je na nás zdravo pyšná."
Verejnosť pozná herectvo Kvety Stražanovej, ale sotva vie o tom, že sa venuje aj farbám a štetcom. Oleje maľuje už od 15 rokov. "Nie som človek, čo by sa chválil, čo všetko dokáže a čo tak sledujem, dosť veľa hercov má koníčka práve maľovanie, nevenujú sa čisto herectvu, ja som tiež dostala takýto talent nadelený."
Stražanovej maliarsky talent prezradil jej manžel Jozef, tvrdí, že jej obrazy majú šmrnc. Vzápätí s humorom zhodnotil ich pohodové manželské spolužitie. "Neviem prečo, ale ľúbime sa, už je to až také, že ako je niekto závislý od kokaínu, tak ja som závislý od Kvety."
Podľa slov vzorného manžela sa usilovná herečka nevenuje len maľovaniu, jej veľkou záľubou je aj rozkošná chalúpka asi 40 km od Prešova. "Je to jej chalupa, ja nechopím, ako môže niekto relaxovať a považovať to za oddych, keď tri hodiny trhá na záhradke burinu, prekopáva a je zohnutá. Ona, keď tú galejnícku robotu skončí, ona sa ešte aj dobre cíti, ja len pri pohľade na tú robotu som unavený."
Stražanovú zrejme jej aktivity posilňujú, zjavne jej nechýba obrovská iskra, ktorú si diváci môžu vychutnať v muzikálovej hre Mária Antoinetta, kde stvárnila Máriu Teréziu, alebo v hre Don Juan v Soho a v Gogoľovej Ženbe. "Hrám aj v predstavení Vorvaň a v Košiciach hosťujem v krásnom predstavení Krásavica z Leenane, dosť je toho," priznáva herečka, ktorá každý rok cez dovolenku oddychuje v kúpeľoch. "Pravidelne chodíme do Bojníc, dobíjame tam batérie."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies