Kvarteto vyzvalo Izraelčanov a Palestínčanov na 'maximálnu zdržanlivosť'

NETKY.SK • 24 Október 2015, 07:39 • 2 min
Kvarteto vyzvalo Izraelčanov a Palestínčanov na 'maximálnu zdržanlivosť'

BRUSEL/VIEDEŇ - Spojené štáty, Rusko, Európska únia a OSN vyzvali dnes Izraelčanov a Palestínčanov, aby prejavili zdržanlivosť a vyhli sa provokáciám.

slovakia

left justify in out

"Blízkovýchodné kvarteto vyjadruje vážne znepokojenie nad pokračujúcim vyostrovaním napätia medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi," uviedla skupina v spoločnom vyhlásení, ktoré vydala po rozhovoroch vo Viedni.

 

"Kvarteto chce zdôrazniť naliehavú potrebu nastoliť pokoj, preto znovu vyzýva na maximálnu zdržanlivosť a vyhýbanie sa provokačnej rétorike a činom," uviedlo podľa agentúry DPA tzv. blízkovýchodné kvarteto.

Skupina takisto vyzvala obe strany, aby podnikli kroky, ktoré "obnovia dôveru a nádej v uskutočniteľnosť vyrokovaného dvojštátneho riešenia (krízy)". Zástupcovia kvarteta odcestujú do regiónu Blízkeho východu, aby "nadviazali priamu komunikáciu so stranami konfliktu," dodalo kvarteto vo vyhlásení.

 

Šéfovia diplomacie tzv. blízkovýchodného kvarteta - USA, EÚ, Ruska a OSN - dnes vo Viedni hovorili o napätej situácii v Izraeli a na palestínskych územiach. Snažili sa nájsť riešenie, ktoré ukončí mesiac trvajúce izraelsko-palestínske násilie.

 

Šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová už pred schôdzkou vo Viedni uviedla, že prvoradé je, aby lídri oboch strán stlmili rétoriku. Mogheriniová informovala, že sa má vo Viedni stretnúť aj s jordánskym ministrom zahraničných vecí a "v nasledujúcich dňoch" v Bruseli aj s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom.

 

Mogheriniová sa vo štvrtok stretla v Berlíne s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, uviedla agentúra AP.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies