Kvantitatívne uvoľňovanie ECB odvracia hrozbu deflácie

NETKY.SK • 8 Máj 2015, 12:07 • 2 min
Kvantitatívne uvoľňovanie ECB odvracia hrozbu deflácie

BARCELONA - Program nákupu dlhopisov zo strany Európskej centrálnej banky (ECB) funguje lepšie, ako sa očakávalo, a znižuje riziko, že eurozóna upadne do deflácie.

slovakia

left justify in out

Vo štvrtok to uviedol člen Výkonnej rady ECB Yves Mersch. "Kvantitatívne uvoľňovanie fungovalo trojnásobne: keď o ňom začali ľudia hovoriť, keď sme začali o ňom uvažovať a keď sme ho začali uplatňovať," povedal Mersch. Hoci program nie je bez rizík, Mersch zdôraznil, že toto opatrenie je dočasné, pričom už pomohlo k zmierneniu obáv z deflácie. "Tí, ktorí stavili na to, že Európa upadne do deflácie, o svoje stávky prišli," povedal.


Program nákupu dlhopisov zo strany ECB sa začal v marci a mal by potrvať do septembra 2016. Tento program dosahuje hodnotu 1 bil. eur. Je navrhnutý tak, aby zastavil spomaľovanie inflácie a podporil ekonomiku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona