Kvalitné vzdelanie sa dá získať aj v agropotravinárskych firmách

NETKY.SK • 20 Január 2017, 15:34 • 2 min
Kvalitné vzdelanie sa dá získať aj v agropotravinárskych firmách

BRATISLAVA - Kvalitné vzdelanie sa dá získať aj v agropotravinárskych firmách. Tridsaťšesť slovenských poľnohospodárskych a potravinárskych firiem je pripravených od školského roka 2017/2018 vzdelávať budúcich prvákov - stredoškolákov v systéme duálneho vzdelávania. Uviedla to hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

slovakia

left justify in out

Deviataci základných škôl si podľa nej môžu podávať prihlášky na štúdium v stredných odborných školách s agropotravinárskym zameraním a vyberať spomedzi 12 poľnohospodárskych a 6 potravinárskych učebných odborov. Najväčší dopyt zo strany firiem je po žiakoch, ktorí vyštudujú učebný odbor poľnohospodár – mechanizácia a cukrár – pekár.

 

Zamestnávatelia však hľadajú napríklad aj študentov učebných odborov poľnohospodár - farmárstvo či agromechanizátor - opravár. Doterajšie skúsenosti potravinárov zase ukázali, že im chýbajú okrem vzdelaných pekárov a cukrárov aj mäsiari alebo biochemici, ktorí by našli uplatnenie v mliekarenskej výrobe.

 

Zdôraznila, že systém duálneho vzdelávania je príležitosťou, ako prepojiť vzdelávanie s praxou a prilákať aj do menej atraktívnych odborov kvalitných ľudí.

 

Podľa jej slov nie sú čísla hovoriace o zamestnanosti v agropotravinárskom sektore a priemernom veku jeho pracovníkov pritom vôbec lichotivé. "Ak porovnáme rok 1995 a 2014, tak pokles zamestnanosti v odvetví dosiahol 73 %, s čím automaticky súvisí vyľudňovanie vidieka. Podľa Eurostatu v agropotravinárskom sektore ešte v roku 1995 pracovalo 203.000 zamestnancov, v roku 2014 už len 53.000 ľudí," upozornila.

 

Informovala, že v roku 2005 sa zvýšil priemerný vek zamestnancov v poľnohospodárstve na 44 rokov a v roku 2014 už dosiahol priemerný vek 46,6 roka u žien a 46,8 roka u mužov. Starne hlavne mužská populácia. Znížil sa podiel mladých pracovníkov do 34 rokov a stagnoval podiel pracovníkov do 39 rokov.

 

"Práve systém duálneho vzdelávania je možnosť, ako motivovať mladých ľudí, aby spolu so štúdiom zároveň aj praxovali u konkrétneho zamestnávateľa. Odhaduje sa, že do roku 2050 pribudnú na svete dve miliardy ľudí a požiadavka na výrobu potravín vzrastie o 70 %. Perspektíva potreby agropotravinárstva tu preto je," uviedol predseda SPPK Milan Semančík.

 

Osvedčenie podľa Holéciovej na vstup do systému duálneho vzdelávania vydala SPPK v zrýchlenom procese pre školský rok 2015/2016 najskôr dvom poľnohospodárskym podnikom. Pre školský rok 2016/2017 bolo pripravených vzdelávať študentov už 33 agropotravinárskych firiem. V školskom roku 2017/2018 pribudne k týmto zamestnávateľom ešte jeden podnik a osvedčenie pre dve ďalšie firmy ešte musí schváliť Predstavenstvo SPPK. Spolu tak bude vzdelávanie v praxi zabezpečovať 36 poľnohospodárskych a potravinárskych podnikov.

 

SPPK verí, že žiaci spolu so svojimi rodičmi sa budú zodpovedne rozhodovať pri výbere budúceho povolania a že využijú možnosti kvalitnej výučby v praxi, ktorú môžu budúci prváci - stredoškoláci získať na viacerých miestach Slovenska v agropotravinárskych podnikoch.

 

"Poľnohospodári a potravinári, ktorí prešli certifikáciou a získali osvedčenie od Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, sú pripravení na vzdelávanie mladých ľudí v praxi," dodala Holéciová.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona