Kvalita vôd na kúpanie je dobrou správou pre letných dovolenkárov

NETKY.SK • 24 Máj 2012, 07:19 • 2 min
Kvalita vôd na kúpanie je dobrou správou pre letných dovolenkárov

Kvalita vôd na kúpanie je dobrou správou pre letných dovolenkárov - Politika Európska komisia (EK) dnes priniesla dobré správy pre všetkých, ktorí plánujú letnú dovolenku stráviť na plážach v Európe. Až 92,1 percent vôd na kúpanie v Európskej únii v súčas

slovakia

left justify in out

img

Európska komisia (EK) dnes priniesla dobré správy pre všetkých, ktorí plánujú letnú dovolenku stráviť na plážach v Európe. Až 92,1 percent vôd na kúpanie v Európskej únii v súčasnosti spĺňa minimálne požiadavky na kvalitu vody stanovené v smernici o kvalite vody určenej na kúpanie.
      K vyhovujúcim vodám patrí aj jazero Serpentine v Londýne, kde sa v lete uskutoční viacero olympijských disciplín vrátane plaveckého maratónu v otvorenej vode a plaveckej časti triatlonu.
      Výsledky pochádzajú z aktuálnej ročnej správy o vodách na kúpanie Európskej environmentálnej agentúry (EEA) a EK, v ktorej sa opisuje kvalita vody vo vyše 22.000 lokalitách na kúpanie na plážach, v riekach a jazerách v celej Európe v uplynulom roku.
      "S potešením konštatujem, že kvalita vody na kúpanie v Európe zostáva všeobecne vysoká a v porovnaní s minulým rokom sa dokonca zlepšila," uviedol dnes komisár EÚ pre životné prostredie Janez Potočnik.
      Podľa komisárových slov sa veľká väčšina Európanov zaujíma o otázky kvality vody a praje si viac informácií o nich a preto bude EK pokračovať v doterajšej práci, aby zasitila, že euróoske vody budú vhodné na všetky oprávnené použitia – od kúpania až po pitie.
      Správa EK uvádza, že 77,1 percent lokalít na kúpanie má vynikajúcu kvalitu, teda spĺňajú najprísnejšie orientačné hodnoty, čo je zlepšenie o 3,5 percentuálneho bodu oproti minuloročným údajom. 93,1 percent pobrežných vôd na kúpanie sa zaradilo do kategórie "dostatočný", spĺňajú teda menej prísne povinné hodnoty – nárast o jedno percento. Požiadavky nespĺňajú menej než dve percentá vôd na kúpanie.
      Najlepšie výsledky v lokalitách na kúpanie sú na Cypre, v Chorvátsku, na Malte a v Grécku. Vyše 90 percent ich vôd na kúpanie spĺňa najprísnejšie orientačné hodnoty. Španielsko, Taliansko a Portugalsko majú vyše 80 percent lokalít s vynikajúcou kvalitou vody. Na spodných priečkach rebríčka sa nachádza Holandsko, Bulharsko, Lotyšsko, Luxembursko a Belgicko, kde len pomerne malé percento lokalít na kúpanie spĺňa prísne orientačné hodnoty, predovšetkým pokiaľ ide o vnútrozemské vody.
       Celková kvalita vody na kúpanie v EÚ sa od roku 1990 značne zvýšila. Počet pobrežných oblastí na kúpanie, ktoré nespĺňajú ustanovenia smernice o vode na kúpanie, klesol z 9,2 percenta v roku 1990 na 1,5 percent v roku 2011. Počet vnútrozemských oblastí na kúpanie, ktoré nespĺňajú povinné hodnoty klesol z 11,9 percent v roku 1990 na 2,4 perentá v roku 2011, čo je jedno z najnižších percent, ktoré sa doteraz zaznamenali.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies