Kvalita demokracie na Slovensku sa v roku 2013 mierne zhoršila

NETKY.SK • 14 Január 2014, 12:00 • 2 min
Kvalita demokracie na Slovensku sa v roku 2013 mierne zhoršila

BRATISLAVA - Kvalita demokracie na Slovensku sa podľa Inštitútu pre verejné otázky (IVO) v roku 2013 mierne zhoršila. Proti predchádzajúcemu roku sa index kvality demokracie zhoršil o jednu desatinu, z priemeru 2,8 v roku 2012 na 2,9. V poslednom štvrťroku 2013 sa zhoršilo hodnotenie IVO Barometra oproti predchádzajúcemu obdobiu z 2,9 na 3,1.

slovakia

left justify in out

Najväčší regres zaznamenali analytici IVO v oblasti demokratických inštitúcií a právneho štátu, kde index kvality klesol z úvodnej hodnoty 2,75 v prvom štvrťroku na 3,5 v závere roka. Mierne zhoršenie zaznamenali aj v oblasti ochrany a dodržiavania ľudských a menšinových práv, kde sa priemerná známka zhoršila z 3,0 na 3,2. Vo zvyšných dvoch hodnotených oblastiach – Legislatíva a Nezávislé médiá verejnej služby sa pozitívne a negatívne tendencie navzájom vyvažovali, takže celkové hodnotenie sa oproti predchádzajúcemu obdobiu nezmenilo. 

„Na činnosti ústavných inštitúcií a štátnych orgánov sa zreteľne odrážali následky úsilia vládnej strany Smer-SD o maximálnu koncentráciu moci, snáh o ovplyvňovanie pôsobenia týchto inštitúcií v prospech spomínanej strany, o vytvorenie čo najpriaznivejších podmienok pre dlhodobé pôsobenie Smeru-SD v pozícii dominantnej politickej sily so silnými mocenskými kompetenciami,“ povedal prezident IVO Grigorij Mesežnikov. Tyrania väčšiny Smeru-SD sa podľa jeho slov rozvinula do podoby syndrómu jednej strany. Podľa Mesežnikova ide o taký prístup pri spravovaní krajiny, v rámci ktorého sa vládna strany usiluje o marginalizáciu, zbezvýznamňovanie všetkých politických síl spôsobom, že jedine ona je autentickým stelesnením reprezentácie celospoločenských záujmov, s legitímnym nárokom na osobitné postavenie v systéme mocenských inštitúcií, s právom na využitie administratívnych kapacít štátu vo vlastný prospech. Politická účelovosť sa podľa Mesežnikova prejavovala aj pri schvaľovaní zákonov, keď sa v poslednom štvrťroku obchádzalo pripomienkové konanie a k jednoduchým novelám sa podávali v druhom čítaní v parlamente rozsiahle principiálne pozmeňujúce návrhy. Takýmto spôsobom Smer-SD presadil napríklad zavedenie daňovej licencie. Vládny subjekt rovnako schvaľoval právne normy, aj keď rôzni aktéri, či už odborná verejnosť, opozícia alebo prezident republiky upozorňovali na rozpor zákona s ústavou. Smer-SD tak momentálny politický profit nadradil nad kvalitné právne prostredie. 

Situácia v oblasti ľudských práv bola v poslednom štvrťroku podľa IVO poznačená viacerými problematickými trendmi a javmi, o čom svedčil vývoj v niektorých dlhšie trvajúcich kauzách. V poslednom štvrťroku tiež parlament schválil novelu zákona o hmotnej núdzi, ktorej kritici sa nazdávajú, že podmieňovanie základnej sociálnej dávky plnením dodatočných povinností je nútenou prácou, ktorú zakazuje Ústava SR, Európsky dohovor o ľudských právach ako aj dohovory Medzinárodnej organizácie práce. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona