Kuzminová začína s prípravou, podporila projekt mládeže v DuklaFutureTeam

NETKY.SK • 7 Apríl 2016, 16:36 • 2 min
Kuzminová začína s prípravou, podporila projekt mládeže v DuklaFutureTeam

BANSKÁ BYSTRICA - Projekt mládežníckeho strediska vrcholového športu #DuklaFutureTeam rozširuje svoju pôsobnosť aj do najúspešnejšieho zimného olympijského športu na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Dôvod je jasný: alarmujúca výsledková situácia v mládežníckom slovenskom biatlone, ktorá ma priamy dosah na budovanie nových olympijských tímov v mužských a ženských kategóriách. Cieľom projektu, ktorý realizuje Vojenské športové centrum Banská Bystrica, je identifikácia talentov a ich kvalifikované trénersko-pedagogické vedenie s využitím najmodernejších metodických poznatkov.

 

Aj preto sa vedenie armádnej Dukly rozhodlo angažovať špičkových športovcov z nedávnej minulosti pre prípravu mladých biatlonistov. Hlavnou trénerkou projektu zameraného na talentovaných športovcov vo veku 14 až 18 rokov sústredených do zmiešanej tréningovej skupiny bude bývalá vicemajsterka sveta v biatlone Martina Halinárová. Zodpovednosť za streleckú prípravu prevezme niekdajší majster Európy v streľbe zo vzduchovej pušky Zoltán Baláž a konzultantskú úlohu pre bežeckú prípravu prijal úspešný bežec na lyžiach z nedávnej minulosti Ivan Bátory.

"Sme presvedčení, že práve zapojenie bývalých špičkových športovcov môže výrazným spôsobom zmeniť už neefektívne tréningové stereotypy, zvýšiť motiváciu a v krátkom čase aj priemernú úspešnosť našich reprezentačných družstiev v biatlone. Máme veľmi dobre vybavené moderné diagnostické centrum, ktoré otestuje aj mladých talentovaných športovcov. Ukáže sa nám ich základný potenciál, takže aktuálna výkonnosť nebude prvotným kritériom pre vstup do tohto tímu a projektu. Na výsledkovú bázu v mládežníckom biatlone sa ani nemôžeme pozerať, pretože z nej nie sme nadšení. Veríme však, že objavíme nové talenty, aj keď ich v súčasnosti ešte nevidíme," uviedol na štvrtkovej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici riaditeľ VŠC Dukla Richard Galovič.

Líderkou nového mládežníckeho tímu sa stala Martina Halinárová, ktorá si plne uvedomuje alarmujúci stav v biatlone v tejto vekovej kategórii. Novej úlohy sa zhostila s entuziazmom, ktoré ani neskrývala: "Dukla nám ponúkla tú najlepšiu cestu znovuzrodenia. Projekt beriem všetkými desiatimi. Pre každý šport sú mladí športovci to najdôležitejšie, podotýkam, že talentovaní mladí športovci. Som presvedčená, že systematickou prácou ľudí, ktorí boli úspešní vo svojich oboroch za podpory Dukly, a v symbióze so športovým zväzom sa nám podarí z mládežníkov vychovať úspešných seniorských reprezentantov. Najprv musia byť deti výbornými bežcami na lyžiach. Ja som zobrala ´flintu´ do ruky v dvadsiatich rokoch, Nasťa Kuzminová v pätnástich, Paľo Hurajt tiež neskôr. Takže deti musia mať najprv bežecký základ."

Mládežnícky biatlonový projekt prišla osobne podporiť na tlačovú konferenciu dvojnásobná zlatá olympijská medailistka v biatlone Anastasia Kuzminová. "Pokiaľ ide o mládež, tento projekt otvára nové možnosti, ako zaplátať medzeru po odchádzajúcich úspešných biatlonistoch tejto generácie. Som rada, že sa úlohy zhostila Martina Halinárová. Môže teraz realizovať svoje myšlienky v kvalitných podmienkach Dukly a vychovať pre Slovensko nových reprezentantov. Dúfajme, že sa jej to podarí a projekt bude úspešný," vyjadrila sa Kuzminová.

 

Už v piatok odcestuje na 25-dňové sústredenie na ruskú Kamčatku a potom sa už zapojí do spoločnej tréningovej prípravy na novú sezónu so ženským reprezentačným družstvom pod vedením Anny Murínovej. "Teším sa na novú sezónu, v ktorej by som chcela absolvovať dve úvodné podujatia Svetového pohára a, samozrejme, aj to, ktoré sa uskutoční v Kórejskej republike, kde budú zimné olympijské hry v roku 2018. Nechcem vynechať ani majstrovstvá sveta v rakúskom Hochfilzene, kde si dávame cieľ umiestniť sa do desiateho miesta," načrtla najúspešnejšia slovenská biatlonistka program svojho návratu do diania po sezóne vynechanej pre materské povinnosti.

"Od konca januára, po skončení materskej, som absolvovala sústredenie v Slovinsku, na Štrbskom plese a vo Švajčiarsku, kde boli do programu zahrnuté aj moje prvé prípravné preteky IBU Cupu pre splnenie kvalifikačného limitu na nasledujúcu sezónu. Celkový výkon bol slušný, ale poukázal na bežecké rezervy. Po návrate domov som absolvovala lekárske vyšetrenia srdca a odber krvi a všetky výsledky boli v poriadku. Na Kamčatke najazdím objemový základ na lyžiach, čím sa pokúsim nahradiť tréningový výpadok počas materskej, čo bude odrazový mostík pre letnú a jesennú prípravu. Takmer celú prípravu absolvujem spolu so ženským reprezentačným tímom, na čo sa veľmi teším. Verím, že sa navzájom potiahneme, namotivujeme a vytvoríme pohodovú klímu," doplnila Kuzminová v tlačovej správe VŠC Dukla Banská Bystrica.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona