Kuzminová skončila v stíhacích pretekoch na šiestom mieste: Akoby som mala namiesto hlavy balón

NETKY.SK • 10 Marec 2019, 15:46 • 2 min
Kuzminová skončila v stíhacích pretekoch na šiestom mieste: Akoby som mala namiesto hlavy balón

ÖSTERSUND - Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová na majstrovstvách sveta vo švédskom Östersunde skončila v stíhacích pretekoch šiesta, keď za víťazkou zaostala o 1:41,3 min.

slovakia

left justify in out

Na 10 km trati vynikla so zlatým finišom Nemka Denise Herrmannová pred Nórkou Tiril Eckhoffovou (+31,4) a ďalšou Nemkou Laurou Dahlmeierovou (+31,6). Druhá slovenská biatlonistka Ivona Fialková sa zaradila na 37. miesto (+4:52,6), P. Fialková neštartovala.

 

Zo zlatého šprintu si Kuzminová preniesla 10-sekundový náskok pred Tandrevoldovou a 13 sekúnd ju delilo od Dahlmeierovej, predchádzajúcej víťazky na dvoch MS, navyše olympijskej šampiónky z Pjongčangu.

 

Kuzminová s podlomeným zdravím senzačne ovládla šprint a na MS si skompletizovala medailovú zbierku. V stíhačke bola na ZOH dvakrát strieborná, v tejto sezóne v seriáli SP sa najviac darilo Wiererovej, Vittozziovej i Mäkäräinenovej, no aj 5. Kuzminovej, ktorá bola v Oberhofe druhá. Aj P. Fialková sa objavila na stupňoch, a to dvakrát, 3. bola v Pokljuke, 2. v Hochfilzene, no po nevydarenom šprinte mala na 48. priečke (+2:10) zložitú situáciu, radšej ušetrila sily a neštartovala. I. Fialková na 33. priečke naháňala stratu 1:36 min.

 

Kuzminovej (celková strelecká bilancia 2-2-2-1) náskok na čele narástol, pred úvodnou streľbou až na 18,6 s. Netrafila však prvé dva terče a zosunula sa na 7. miesto, 26,2 za vedúcou Dahlmeierovou. V mraze -5 stupňov začalo aj snežiť a podmienky boli v silnom vetre opäť dosť náročné. Druhá ležka poslala na druhom a treťom terči Kuzminovú opäť na dva trestné okruhy a nasledoval pokles na priebežné 8. miesto, so stratou na prvú Herrmannovú 1:10,5 min. Spoliehať sa musela už len na dve stojkové položky, tretí a štvrtý výstrel ju však opäť zabrzdili. Na čele sa ocitla dovtedy strelecky bezchybná domáca Brorssonová, Kuzminovú delilo od nej na 9. mieste 1:45,1. Záverečnú 'stojku' zvládla Brorssonová so štyrmi chybami a keďže Herrmannová zastrieľala brilantne, o titule bolo rozhodnuté. O striebro bojovali jej krajanka Dahlmeierová a úspešnejšia vo finiši Eckhoffová. Kuzminovej pribudol siedmy trestný okruh, v záverečnej 'stojke' nesklopila tretí terč, no posunula sa na 7. priečku (+1:36,7) a v streleckej lotérii mnohých favoritiek vybojovala nakoniec cenné šieste miesto.

 

"Sedem chýb je dosť. Stále bola šanca v každej jednej položke sa zlepšiť a bojovať s tými najlepšími, no už som videla, že tie, ktoré sa posunuli dopredu, mali už veľký náskok. Niekomu dnes prialo viac šťastie, než mne. Napriek tomu som sa snažila stále bojovať aj na trati a aj na strelnici. Nič som nevzdávala, no pre virózu dutiny trpia a dnes som mala naozaj pocit, akoby som mala namiesto hlavy balón. Navyše mi zaľahlo v uchu, mala som zlý pocit a problém koncentrovať sa na strelnici. Bolo to vidieť už na nástrele. Tak som v pretekoch išla ako stroj a vďaka tomu bol slušný bežecký čas," povedala po pretekoch Kuzminová.

 

Sedem chýb na strelnici okomentoval Kuzminovej strelecký tréner Tomáš Kos z primeraného nadhľadu. "Tých sedem je veľa, no chyby robili aj ďalšie, pretože podmienky boli naozaj zložité. V druhej položke sa ešte zostrili, možno Nasťa presne nezareagovala. Streľba stojmo už bola dosť o lotérii, myslím si však, že sedem chýb, a pritom šieste miesto, je na majstrovstvách sveta výborné."

 

I. Fialková (1-2-0-4) netrafila druhý terč, pri ďalšej streľbe ležmo druhý a štvrtý, stroskotala však v záverečnej streľbe stojmo so štyrmi chybami.

 

"Vyzeralo to nádejne a asi aj to ma odstavilo, že som príliš chcela a tú poslednú položku som nezvládla. Bolo náročné popasovať sa s vetrom, ale mohla som ju odstrieľať lepšie. Dnes sa dalo veľmi pekne posunúť, takže tá posledná položka ma bude ešte dlho mrzieť," povedala. I. Fialková zápasí od začiatku MS s menšími zdravotnými problémami, no v nedeľu sa už cítila lepšie. "Rozhodne viac ako v šprinte. Za tie dva dni sme naordinovali rôznu medicínu, aby som mohla štartovať."

 

Výsledky

stíhacie preteky na 10 km: 1. Denise Herrmannová (Nem.) 31:45,9 min (2 tr. okr.), 2. Tiril Eckhoffová +31,4 s (2), 3. Laura Dahlmeierová (Nem.) +31,6 (1), 4. Marte Ölsbu Röiselandová (Nór.) +1:35,0 min (4), 5. Hanna Obergová (Švéd.) +1:35,0 (5), 6. Anastasia KUZMINOVÁ (SR) +1:41,3 (7), 7. Mona Brorssonová (Švéd.) +1:47,2 (4), 8. Ingrid Landmark Tandrevoldová (Nór.) +2:01,2 (4), 9. Jevgenija Pavlovová (Rus.) +2:14,3 (1), 10. Lisa Vittozziová (Tal.) +2:32,2 (6), ..., 37. Ivona FIALKOVÁ (SR) +4:52,6 (7), neštartovala Paulína FIALKOVÁ

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies