Kuzminová si v Grónsku splnila sen, klasiku miluje

NETKY.SK • 9 Apríl 2014, 15:57 • 2 min
Kuzminová si v Grónsku splnila sen, klasiku miluje

BRATISLAVA - Dvojnásobná olympijská víťazka v biatlone Anastasia Kuzminová má za sebou sedem dní v Grónsku a v rámci nich úspešnú premiéru na najnáročnejšom lyžiarskom bežeckom maratóne na svete. Na trojdňových pretekoch Arctic Circle Race na 160 km dlhej trati dobehla v ženskej kategórii do cieľa na skvelom druhom mieste.

slovakia

left justify in out

Nad sily 29-ročnej slovenskej biatlonistky s ruským rodiskom bola iba Grónčanka Niviaq Chemnitz Bertelsenová, ktorá ju zdolala o vyše 25 minút.

"Vrátila som sa s dobrými pocitmi, lebo som si splnila sen. Popri biatlone som si vyskúšala niečo nové. Boli to nezvyčajne náročné preteky, ale aj obrovský zážitok a dobrodružstvo. Bola som tam prvý, ale možno nie posledný raz," komentovala Kuzminová po príchode na Slovensko. Na otázku, či v Grónsku náhodou nestretla polárneho medveďa, Kuzminová odpovedala: "Stretnutie s medveďom nehrozilo, tie boli viac na severe." 

 

Podľa viacerých priamych účastníkov sú trojdňové preteky Arctic Circle Race (jednotlivé etapy merali 57,5 km, 46,9 km, 55,9 km) najťažšími svojho druhu na svete. Sú aj špecifické v tom, že pretekári nocujú priamo pri trati a na druhý deň ráno sa s batohom na chrbte opäť vydávajú za naháňaním kilometrov v snehovej pustatine. "Bývali sme v stanovom komplexe, kde bola aj jedáleň či sušiareň. Preteky boli náročné aj vďaka množstvu prevýšení," vysvetlil Daniel Kuzmin. V mužskej kategórii obsadil šieste miesto. Zvíťazil Grónčan Martin Möller. 

 

Ešte jedna vec na pretekoch v Grónsku bola v súvislosti s Kuzminovou zaujímavá. Ona ako špičková biatlonistka je zvyknutá trénovať aj súťažiť vo voľnom štýle behu na lyžiach, ku ktorému pridáva povinné zastávky na strelnici. V Grónsku však išlo o výlučne klasický štýl behu na lyžiach. "Klasiku milujem. Z tohto dôvodu ani neviem vysvetliť, prečo som začala súťažiť medzi biatlonistkami. Klasický štýl teda nebol pre mňa problém. Tým bolo len množstvo kilometrov, ktoré som musela absolvovať,“ doplnila Kuzminová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona