Kuveyt Türk Bank ako prvá islamská banka získala licenciu v Nemecku

NETKY.SK • 31 Marec 2015, 11:38 • 2 min
Kuveyt Türk Bank ako prvá islamská banka získala licenciu v Nemecku

MANNHEIM - Kuveyt Türk (KT) Bank ako prvá islamská banka začína pracovať v Nemecku. Po tom, čo niekoľko rokov pracovala v Mannheime v oblasti finančných služieb, získala plnú bankovú licenciu pre oblasť firemných aj súkromných klientov. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Cieľovou skupinou novej banky so sídlom vo Frankfurte nad Mohanom, ktorá bude mať od júla filiálky v Mannheime a Berlíne, však nebudú zhruba štyri milióny moslimov žijúcich v Nemecku, ale ako povedal generálny splnomocnenec banky Ugurlu Soylu, "ponuka bude zaujímavá aj pre kresťanov či židov".

Materskou bankou je KT Katilim Bankasi z Istanbulu s bilančnou sumou zhruba 31 miliárd eur. Jej šéf Ufuk Uyan hovorí o rozsiahlom medzinárodnom rozmachu "islamského bankovníctva" a veľkom trhovom potenciáli Nemecka. KT Bank je prvou inštitúciou svojho druhu aj v rámci eurozóny.

 

Hlavnými znakmi islamských bánk sú okrem zákazu úrokov aj obmedzenia vo viacerých oblastiach. Na čiernej listine investícií sa nachádzajú zbrane, alkohol, hazardné hry, tabakové výrobky alebo prostitúcia. Zakázané sú aj špekulatívne obchody, napríklad deriváty podobné stávkam.

 

Nábožensky orientované banky nie sú typické len pre islam. Expert Matthias Casper z Univerzity Münster poukazuje aj na cirkevné banky v Nemecku, ktoré lákajú klientov nábožensky alebo eticky orientovanými produktmi.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies