Kuvajt je hostiteľom konferencie o rekonštrukcii Iraku po jeho vojne s IS

NETKY.SK • 12 Február 2018, 12:29 • 2 min
Kuvajt je hostiteľom konferencie o rekonštrukcii Iraku po jeho vojne s IS

KUVAJT - V Kuvajte sa začala v pondelok týždňová konferencia zameraná na získanie finančnej pomoci pri rekonštrukcii Iraku, ktorý má za sebou ničivú vojnu s militantnou organizáciu Islamský štát (IS). Informovala o tom tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Predstavitelia medzinárodných organizácií a rôznych krajín už zaplnili konferenčné sály v Kuvajte, hlavnom meste monarchie na Arabskom polostrove, ktorá susedí s Irakom. Kompetentní predstavitelia tvrdia, že na znovuvybudovanie Iraku potrebujú 88 miliárd dolárov.

 

K najhoršie postihnutým oblastiam patrí Mósul, druhé najväčšie mesto Iraku, ktoré militanti z IS dobyli v júni 2014. Iracké sily, za pomoci šiitských milícií podporovaných Iránom a koalície vedenej Spojenými štátmi, znovu dobyli toto mesto v júli 2017.

 

Avšak predstavitelia pripúšťajú, že u medzinárodných darcov pozorujú stav vyčerpanosti, spôsobený vojnami v Iraku aj Sýrii, keďže tie spustili najväčšiu masovú migráciu od druhej svetovej vojny.

 

Miliardy dolárov sa naliali do Iraku už po roku 2003, keď USA podnikli inváziu do tejto krajiny a zvrhli tamojšieho diktátora Saddáma Husajna, ale v súčasnosti prevláda pocit, že táto finančná pomoc má iba slabo viditeľný efekt.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona