Kuvajt chce pomôcť Iraku pri jeho obnove, poskytne im miliardovú pôžičku a ďalšiu miliardu tam investuje

NETKY.SK • 14 Február 2018, 09:56 • 2 min
Kuvajt chce pomôcť Iraku pri jeho obnove, poskytne im miliardovú pôžičku a ďalšiu miliardu tam investuje

KUVAJT - Kuvajt poskytne Iraku pôžičku vo výške jednej miliardy dolárov a ďalšiu miliardu vynaloží na priame investície na pomoc pri budovaní Iraku.

slovakia

left justify in out

Kuvajtský emir Sabáh Ahmad Džábir Sabáh to oznámil v stredu počas summitu zameraného na získanie finančných prostriedkov na pomoc pri obnove Iraku zdevastovaného vojnou s džihádistickou organizáciou Islamský štát (IS).

 

Ako uviedla agentúra AP, citované oznámenie je v mnohých ohľadoch ohromujúce - mnohí z delegátov tohto summitu sú totiž pamätníkmi invázie Iraku počas vlády diktátora Saddáma Husajna do Kuvajtu.

 

Rozhodnutie na ropu bohatého kráľovstva investovať do Iraku je podľa AP dôkazom hlbokej túžby Kuvajtu stabilizovať situáciu u svojho severného suseda, ktorým od invázie Spojených štátov v roku 2003 zmietajú nepokoje. Týždňová konferencia zameraná na získanie finančnej pomoci pri rekonštrukcii Iraku, ktorý má za sebou ničivú vojnu s militantnou organizáciu IS, sa začala v Kuvajte v pondelok.

 

Kompetentní predstavitelia tvrdia, že na znovuvybudovanie Iraku potrebujú 88 miliárd dolárov. Miliardy dolárov sa naliali do Iraku už po roku 2003, keď USA podnikli do krajiny inváziu a zvrhli tamojšieho diktátora Saddáma Husajna, ale v súčasnosti prevláda pocit, že táto finančná pomoc má iba slabo viditeľný efekt.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona