Kurz sa stretol s Orbánom: Prerozdeľovanie utečencov v EÚ nefunguje, vyhlásil

NETKY.SK • 30 Január 2018, 16:47 • 2 min
Kurz sa stretol s Orbánom: Prerozdeľovanie utečencov v EÚ nefunguje, vyhlásil

VIEDEŇ/BUDAPEŠŤ - Systém prerozdeľovania utečencov v Európskej únii je nefunkčný, ilegálnu migráciu treba zastaviť. Povedal to rakúsky spolkový kancelár Sebastian Kurz po stretnutí s Viktorom Orbánom vo Viedni.

slovakia

left justify in out

Kancelár poznamenal, že v súvislosti s prisťahovalectvom treba zriadiť nový systém, pričom o tom, koho chcú prijať, by mali rozhodovať samotné členské krajiny.

 

Predseda maďarskej vlády k tomu povedal: "Najväčšou hrozbou dnes, pokiaľ ide o nádejnú budúcnosť strednej Európy, je sťahovanie národov, ktorá sa zjednodušene nazýva migráciou." Podľa Orbána každý, kto pricestoval nelegálne, musí byť vrátený späť. Zákonnosť nemožno postaviť na porušovaní zákona, zdôraznil.

 

"Máme kresťanskú kultúru, spôsob života, ktorý chceme zachovať. Táto identita je dôležitá, preto musíme zachovať kresťanské základy," povedal maďarský premiér. "Nepotrebujeme paralelnú spoločnosť," dodal. Vysvetlil, že pritom nechce zdôrazňovať náboženskú, ale kultúrnu rovinu. Postavil sa proti vnútorným hraničným kontrolám v Schengene, ale zároveň zdôraznil nutnosť ochrany vonkajších hraníc.

 

"Schengenský systém treba zachovať a posilniť, zrušenie vnútorných hraníc je podstatným základom fungovania EÚ," sekundoval Kurz, podľa ktorého Schengen môže fungovať iba v prípade, ak sú vonkajšie hranice usporiadané. Dodal, že Rakúsko v tom chce spolupracovať s Maďarskom, pričom zdôraznil, že obe krajiny idú v tejto otázke rovnakým smerom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies