Kurz rubľa opäť výrazne klesol, vláda podporí banky biliónom rubľov

NETKY.SK • 29 December 2014, 16:19 • 2 min
Kurz rubľa opäť výrazne klesol, vláda podporí banky biliónom rubľov

MOSKVA - Kurz ruského rubľa zaznamenal dnes ďalší výrazný pokles po tom, ako trhy zareagovali na oznámenie ministerstva hospodárstva, že ruská ekonomika v novembri klesla, prvýkrát za päť rokov. Vláda medzitým oznámila kroky na podporu bankového sektora. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Krátko po oznámení ministerstva kurz rubľa klesol približne o 6 % na 57 RUB/USD. Popoludní sa skorigoval na 56 RUB/USD, aj tento kurz však predstavoval 5-% pokles. Vymazal tak časť ziskov, ktoré sa mu podarilo dosiahnuť počas minulého týždňa. Ministerstvo hospodárstva uviedlo, že hrubý domáci produkt (HDP) klesol v novembri medziročne o 0,5 %, čo bol prvý pokles od októbra 2009. Ekonomiku ohrozujú nízke ceny ropy a medzinárodné sankcie voči Rusku za jeho kroky voči Ukrajine.
     

Stabilizácia rubľa, ktorý patrí spolu s ukrajinskou menou k najviac klesajúcim menám v tomto roku, je pre vládu a centrálnu banku prioritou. Národná banka Ruska v polovici decembra nečakane zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu z 10,5 % až na 17 % a oznámila, že bankám poskytne dolárové a eurové úvery s cieľom podporiť najväčších exportérov, ktorí potrebujú devízy na financovanie svojich aktivít. V dôsledku intervencií banky na podporu rubľa sa devízové rezervy znížili prvýkrát od augusta 2009 pod 400 miliárd USD (327,36 miliardy eur).

     

Vláda dnes navyše oznámila podporu bankovému sektoru. Premiér Dmitrij Medvedev na zasadnutí vlády uviedol, že podpísal dekrét o poskytnutí 1 bilióna rubľov (14,95 miliardy eur) na zlepšenie pozície ruských bánk. Zoznam bánk, ktoré finančnú pomoc získajú, ako aj objem financií pre každú z nich, bude podľa podpredsedu ruskej vlády Igora Šuvalova známy do polovice januára.
     

(1 EUR = 1,2219 USD; 1 EUR = 66,8863 RUB)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona