Kurz mexického pesa sa prepadol na vyše 20-ročné minimum

NETKY.SK • 9 November 2016, 11:32 • 2 min
Kurz mexického pesa sa prepadol na vyše 20-ročné minimum

LONDÝN - Víťazstvo republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách zaskočilo ekonómov aj trhy, zvlášť veľké obavy ale vývoj v USA vyvoláva v susednom Mexiku.

slovakia

left justify in out

To je súčasťou voľného obchodu v Severnej Amerike a bolo častým terčom Trumpa v jeho predvolebnej rétorike. Informovala o tom agentúra Reuters. Trumpove vyhlásenia, že chce opätovne prediskutovať Severoamerickú dohodu o voľnom obchode (NAFTA) a prinútiť Mexičanov zaplatiť výstavbu múru na hraniciach s USA, zvýšili citlivosť mexického pesa na vývoj prezidentských volieb v Spojených štátoch.

 

Kurz mexického pesa klesol o viac než 13 %, čo bol najväčší prepad kurzu mexickej meny od roku 1994, keď krajinu zasiahla menová a neskôr hospodárska kríza známa aj ako Tequilová kríza. Neskôr sa kurz pesa mierne zotavil, no pokles stále predstavuje okolo 10 %. Mexická centrálna banka už oznámila, že pripravuje schôdzku s predstaviteľmi ministerstva financií, ktorá by sa mala uskutočniť zhruba o 14.00 h SEČ.

 

Niektorí ekonómovia už skôr pre agentúru Reuters uviedli, že centrálna banka by v prípade víťazstva Trumpa mohla pristúpiť k zvýšeniu kľúčovej úrokovej sadzby. Banka pritom tento rok hlavnú úrokovú sadzbu zvýšila už trikrát. Guvernér mexickej centrálnej banky Agustin Carstens minulý týždeň upokojoval, že krajina je pripravená aj na "prípadný nepriaznivý vývoj" v amerických prezidentských voľbách.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona