Kurz libry aj eura posilnil

NETKY.SK • 17 Jún 2016, 14:22 • 2 min
Kurz libry aj eura posilnil

LONDÝN - Kurz britskej libry dnes dopoludnia vzrástol, aj euro si za uplynulých 24 hodín pripísalo zisky. Dôvodom sú špekulácie, že smrť labouristickej poslankyne Joanne Coxovej, ktorú vo štvrtok (16.6.) napadol zrejme psychicky narušený muž, môže zmeniť verejnú mienku pred referendom o členstve Británie v Európskej únii (EÚ). Coxová bola totiž odporcom brexitu. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Podľa nedávnych prieskumov sú tábory stúpencov aj odporcov členstva v EÚ takmer vyrovnané. No niektoré ankety začiatkom týždňa naznačovali, že odporcovia EÚ začínajú mať prevahu. K útoku na Coxovú došlo vo štvrtok krátko pred 14.00 h miestneho času. Poslankyňu na ulici dobodal muž, ktorý ju potom ešte strelil do hlavy. Po útoku na Coxovú bola v Británii prerušená kampaň pred referendom o členstve v EÚ.

 

Medzi obchodníkmi na finančných trhoch sa dnes začali šíriť fámy, že britský premiér David Cameron môže dokonca odložiť referendum, ktoré je naplánované na 23. júna.

Z úradu britskej vlády na Downing Street však nevyšli žiadne podobné signály. No v každom prípade sa niektorí obchodníci domnievajú, že nešťastný incident zmení vývoj verejnej mienky, ktorá sa údajne začínala prikláňať k brexitu.

 

Obavy, že odchod Británie z EÚ by vyvolal vlnu otrasov na globálnych finančných trhoch, spôsobili zmenu toku peňazí na trhoch do tzv. tradičných bezpečných aktív, ako je napríklad švajčiarsky frank a japonský jen.

 

"V tejto chvíli však možno badať skutočne viditeľný rast len v prípade libry," uviedol Michael Sneyd, stratég banky BNP Paribas. Britská libra dnes o 10.39 SELČ posilnila oproti doláru o 0,6 % na 1,4267 USD/GBP a zvýšil sa aj jej kurz oproti euru, a to o 0,2 % na 78,85 pence za euro. Aj spoločná európska mena dnes oproti doláru posilnila na 1,1256 USD/EUR z dvojtýždňového minima 1,1131 USD/EUR.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona