Kurz koruny by bez prechodu na euro počas krízy oslaboval

NETKY.SK • 6 Január 2014, 12:04 • 2 min
Kurz koruny by bez prechodu na euro počas krízy oslaboval

BRATISLAVA - Od stanovenia konverzného kurzu v máji 2008 bol kurz koruny voči euru de facto fixný.

slovakia

left justify in out

Kurz slovenskej koruny by pravdepodobne v dôsledku globálnej hospodárskej krízy ešte pred prijatím eura začal oslabovať a na najslabších úrovniach by sa nachádzal v úvode roka 2009. V aktuálnej analýze venovanej piatim rokom eura na Slovensku to konštatuje analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

Pripomína, že už od stanovenia konverzného kurzu v máji 2008 bol kurz koruny voči euru de facto fixný. Otázka jej hypotetického kurzu je preto iba špekulatívna a nedá sa s istotu povedať, kde by sa v súčasnosti nachádzal. Možný vývoj by však mohol naznačiť pohľad na vývoj mien okolitých krajín regiónu s pohyblivým kurzom - Česka, Poľska, Maďarska či Rumunska.

Oslabenie koruny začiatkom roka 2009 by sa podľa tohto porovnania mohlo pohybovať medzi 18 % (Česko) až 45 % (Poľsko) nad úrovňou konverzného kurzu 30,1260 SKK/EUR. "V prípade, ak by slovenská koruna svojím vývojom sledovala svoju menovkyňu českú korunu, jej kurz by sa už v závere roka vrátil blízko k úrovniam konverzného kurzu a v nasledujúcom období by jeho odchýlka oboma smermi neprekračovala 5 %," priblížil Koršňák.

Ak by však slovenská koruna sledovala vývoj v ostatných krajinách regiónu, jej kurz by ostal dlhodobo na výrazne slabších úrovniach ako stanovený konverzný kurz, v súčasnosti približne 23 % nad jeho úrovňou (37,1 SKK/EUR). "Ktorý scenár by bol pre slovenskú korunu pravdepodobnejší je ťažké určiť, historicky vykazovala najvyššiu koreláciu s českou korunou, v posledných dvoch rokoch pred prijatím eura však skôr sledovala pohyby poľského zlotého či maďarského forintu," pripomenul analytik.

Ekonomické fundamenty by podľa neho hovorili v prospech podobnosti s českou korunou. Ak by naopak prevážil sentiment, koruna by mohla sledovať skôr ostatné meny regiónu. "Ako naznačil vývoj po voľbách v roku 2006, koruna by pravdepodobne citlivo reagovala aj na akékoľvek domáce politické turbulencie najmä počas volieb," dodáva Koršňák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies