Kurz jüanu voči doláru je najslabší od augusta 2011

NETKY.SK • 9 December 2015, 12:29 • 2 min
Kurz jüanu voči doláru je najslabší od augusta 2011

PEKING - Čínska mena je naďalej pod tlakom a voči doláru je najslabšia takmer za 4,5 roka. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Čínska centrálna banka dnes stanovila kurz jüanu na 6,4140 CNY/USD. To znamená, že čínska mena je voči americkému doláru najslabšia od augusta 2011. Na devízovom trhu sa jüan dnes predpoludním predával po 6,4277 USD. To je takisto najslabší kurz od augusta 2011.

 

Kurz čínskej meny nemôže úplne voľne kolísať, pretože centrálna banka kontroluje hranice jeho volatility. Od kurzu denne stanovovaného centrálnou bankou môže kurz jüanu kolísať v pásme dve percentá oboma smermi. Centrálna banka však v auguste zmenila spôsob stanovovania kurzu a viac sa orientuje na dianie na devízovom trhu.

 

Podľa expertov je za aktuálnym tlakom na oslabovanie čínskej meny viac faktorov. V prvom rade tam patrí aktuálne ochladenie čínskej ekonomiky, ktoré zvyšuje pravdepodobnosť ďalšieho uvoľnenia menovej politiky. Na druhej strane dolár posilňuje, pretože v USA sa očakáva prvé zvýšenie úrokových sadzieb po finančnej a hospodárskej kríze.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies