Kurz jenu oproti doláru klesol, prvýkrát od roku 1990 nad 150 JPY/USD

NETKY.SK • 20 Október 2022, 11:28 • 2 min
Kurz jenu oproti doláru klesol, prvýkrát od roku 1990 nad 150 JPY/USD

Kurz japonského jenu pokračoval vo štvrtok v oslabovaní, pričom prvýkrát od roku 1990 prekonal 150 JPY/USD. Dôvodom je výrazne odlišná menová politika Spojených štátov a Japonska.

slovakia

left justify in out

Tokio 20. októbra (TASR) - Kurz japonského jenu pokračoval vo štvrtok v oslabovaní, pričom prvýkrát od roku 1990 prekonal 150 JPY/USD. Dôvodom je výrazne odlišná menová politika Spojených štátov a Japonska. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. Kurz japonskej meny zaznamenáva prepad od februára tohto roka, v ktorom dosiahol približne 115 JPY/USD. Tlak na menu vyvoláva pokračujúca mimoriadne uvoľnená politika centrálnej banky smerujúca k podpore ekonomiky. Naopak, americká centrálna banka Fed v poslednom období prudko zvýšila úrokové sadzby s cieľom zmierniť infláciu, ktorá sa pohybuje v blízkosti zhruba 40-ročného maxima. Vo štvrtok sa kurz japonského jenu prepadol nakrátko na 150,08 JPY/USD. Neskôr sa mena mierne posilnila a vrátila sa späť pod 150 jenov za dolár. Podľa analytikov však bude jen pokračovať v oslabovaní dovtedy, dokiaľ sa politika japonskej a americkej centrálnej banky bude líšiť. V prípade amerického Fedu sa pritom očakáva ďalšie zvýšenie úrokových sadzieb. Analytici predpokladajú, že Japonsko pristúpi k ďalšej výraznej intervencii na podporu meny, akú zrealizovalo koncom septembra. Slabý jen síce zvyšuje príjmy exportérov, zároveň však zaťažuje obchodnú bilanciu Japonska. Ostrovná krajina je totiž silne závislá od dovozu stále drahších energií, navyše, vo vysokej miere dováža aj ďalšie produkty, ako napríklad potraviny. Septembrové intervencie dokázali nakrátko stabilizovať kurz jen-dolár, povedala v rozhovore pre AFP Jane Foleyová z Rabobank, ich vplyv však bude podľa nej limitovaný, ak rozdiel v menovej politike krajín bude pretrvávať. Je presvedčená, že minimálne do jari, keď sa v Japonsku začnú kľúčové mzdové rokovania, sa v tomto smere toho veľa meniť nebude. Spotrebiteľské ceny síce rastú aj v Japonsku, avšak v podstatne menšej miere než v iných veľkých ekonomikách. V auguste dosiahla miera inflácie 2,8 %, čo v prípade Japonska predstavuje najvyššiu infláciu od roku 2014. Ekonómovia odhadujú, že za september sa jej tempo zrýchli na 3 %, čo bude naďalej znamenať 8-ročné maximum. Na porovnanie, v USA dosiahla inflácia v septembri 8,2 %, jednu z najvyšších úrovní za viac než 40 rokov. Navyše, v eurozóne zaznamenala inflácia v septembri rekordnú úroveň 9,9 %. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona