Kurz eura vzrástol nad úroveň 1,09 USD/EUR

NETKY.SK • 27 Máj 2015, 18:17 • 2 min
Kurz eura vzrástol nad úroveň 1,09 USD/EUR

FRANKFURT - Kurz spoločnej európskej meny dnes vzrástol nad úroveň 1,09 USD/EUR. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Hlavným dôvodom posilnenia eura sú podľa obchodníkov nádeje na pokrok v riešení gréckej dlhovej krízy. Euro sa predtým dostalo pod tlak a jeho kurz klesol až na 1,0819 USD/EUR. Neskôr euro zmazalo straty a jeho kurz sa dočasne zvýšil až nad 1,09 USD/EUR. Neskoro popoludní sa spoločná mena predávala po 1,0870 USD.

 

Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,0863 (v utorok: 1,0926) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,9206 (0,9153) eura.

 

Počas dnešného obchodovania, ktoré bolo relatívne chudobné na impulzy, sa opäť ocitla v centre pozornosti grécka dlhová dráma. Médiá popoludní citovali zdroj z gréckej vlády, podľa ktorého nastal pokrok v rokovaniach Atén s veriteľmi. Z kruhov Európskej komisie (EK) prišli opačné vyjadrenia, ale euro napriek tomu v priebehu niekoľkých minút posilnilo približne o pol centa.

 

Reakcia spoločnej európskej meny signalizuje, že dlhový spor Grécka s jeho veriteľmi už nenecháva finančné trhy chladnými. Aténam sa totiž kráti čas. Štátna kasa je čoraz prázdnejšia a krajine hrozí platobná neschopnosť, ak urýchlene nedostane zvyšné peniaze zo záchranného programu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies