Kurz eura vzrástol na tohtoročné maximum 1,0850 USD/EUR

NETKY.SK • 27 Marec 2017, 09:46 • 2 min
Kurz eura vzrástol na tohtoročné maximum 1,0850 USD/EUR

FRANKFURT - Kurz spoločnej európskej meny na začiatku nového týždňa rastie a dostal sa na najvyššiu úroveň v tomto roku. Euro sa dnes ráno predávalo po 1,0850 USD, čo bolo o pol centa viac než v piatok (24. 3.). Naopak dolár sa dostal na širokom fronte pod tlak. Európska centrálna banka (ECB) stanovila v piatok napoludnie referenčný kurz na 1,0805 USD/EUR.

slovakia

left justify in out

Na devízovom trhu sa uvádzajú dva dôvody posilnenia eura. Prvým sú politické turbulencie vo Washingtone. Novej administratíve prezidenta Donalda Trumpa sa totiž po druhý raz nepodarilo pretlačiť cez Kongres zdravotnú reformu, ktorá patrila medzi Trumpove predvolebné sľuby. Dolár sa potom dostal pod tlak, keďže hlasovanie o reforme bolo považované za test schopnosti Trumpovej vlády presadiť reformy.

 

Euro okrem toho tiež profitovalo z jasného víťazstva CDU v Sársku. Víkendové voľby sú totiž považované za signál pre jesenné celonemecké voľby. V aktuálnom medzinárodnom prostredí plnom neistôt investori dávajú prednosť stabilným politickým pomerom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona