Kurz eura vzrástol na 1,0893 USD/EUR

NETKY.SK • 26 Október 2016, 11:00 • 2 min
Kurz eura vzrástol na 1,0893 USD/EUR

FRANKFURT - Kurz spoločnej európskej meny mierne vzrástol. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Euro sa dnes ráno predávalo po 1,0893 USD, teda o niečo viac než v utorok (25.10.) večer. Európska centrálna banka (ECB) stanovila v utorok napoludnie referenčný kurz na 1,0872 (v pondelok: 1,0891) USD/EUR.

 

Celkovo však euro aj napriek aktuálnemu miernemu oživeniu oslabuje. Hlavným dôvodom je nárast dolára, ktorý podporujú vyhliadky na zvolenie Hillary Clintonovej v prezidentských voľbách v USA rovnako ako špekulácie, že americká centrálna banka (Fed) v decembri zvýši úrokové sadzby.

 

V utorok stiahol krátkodobý prepad britskej libry aj euro, ktorého kurz sa dostal až na 1,0851 USD/EUR, čo bolo najmenej od marca. Spoločná európska mena však neskôr rýchlo vymazala straty.

 

Dôvodom poklesu libry boli vyhlásenia týkajúce sa ďalšieho nákupu dlhopisov britskou centrálnou bankou (BoE). Situáciu potom upokojilo vyhlásenia guvernéra BoE Marka Carneyho, ktorý uviedol, že banka pri nastavovaní menovej politiky zohľadní aj aktuálny vývoj kurzu libry. Tiež dal jasne najavo, že BoE bude tolerovať prekročenie 2-% inflačného cieľa len do istej miery.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona