Kurz eura vzrástol na 1,0639 USD/EUR

NETKY.SK • 12 Január 2017, 09:13 • 2 min
Kurz eura vzrástol na 1,0639 USD/EUR

NEW YORK - Kurz spoločnej európskej meny dnes nadviazal na svoje výrazné stredajšie (11. 1.) zisky a dostal sa najvyššie od konca decembra. Dolár sa totiž po tlačovej konferencii budúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa dostal už v stredu pod tlak.

slovakia

left justify in out

Naopak, euro výrazne vzrástlo a jeho kurz sa dnes ráno dostal až na 1,0639 USD/EUR. Spoločná mena neskôr prišla o časť ziskov a predávala sa pri o niečo nižšom kurze. Európska centrálna banka (ECB) stanovila v stredu napoludnie referenčný kurz na 1,0503 (v utorok: 1,0567) USD/EUR.

 

"Kto si od včerajšej tlačovej konferencie budúceho amerického prezidenta sľuboval detaily jeho hospodárskych plánov, zostal sklamaný," zdôvodnila expertka Commerzbank Thu Lan Nguyenová oslabenie dolára. Trump totiž ani nespomenul zníženie daní alebo investície do infraštruktúry. Nádeje týkajúce sa stimulačného balíka pre ekonomiku tak naďalej stoja na hlinených nohách.

 

Hlavnými témami tlačovej konferencie boli namiesto toho nedávne nepotvrdené správy, podľa ktorých má Rusko na Trumpa kompromitujúce materiály, a Trumpove plány, ako chce v budúcnosti oddeliť svoje súkromné obchody od činnosti prezidenta. Okrem toho sa opäť kriticky vyjadril na adresu Mexika a Číny a oznámil, že chce čo najskôr začať so stavbou múru na hraniciach s Mexikom.

 

Počas Trumpovej tlačovej konferencie padlo mexické peso na svoje rekordné minimum, keď jeho kurz dočasne prvýkrát v histórii vzrástol nad 22 MXN/USD. Mexická ekonomika je vysoko závislá od USA, preto peso mimoriadne silno reaguje na politický vývoj v USA. Od Trumpovho víťazstva v prezidentských voľbách vlani v novembri mexická mena oslabila približne o 20 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona