Kurz eura v posledný deň minulého roka klesol

NETKY.SK • 1 Január 2016, 14:43 • 2 min
Kurz eura v posledný deň minulého roka klesol

NEW YORK - Kurz spoločnej európsky meny klesol v posledný deň minulého roka, ktorý bol aj posledným dňom obchodovania tento týždeň pred predĺženým víkendom. Informovala o tom agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Kurz eura bol pritom vyše týždňa pomerne stabilný, ale vo štvrtok 31. decembra 2015 klesol oproti doláru o 0,6 % na 1,0855 USD/EUR. Za celý minulý rok 2015 sa kurz eura oproti doláru znížil o 10 %.

 

Väčšina analytikov predpovedá, že dolár bude aj v úvode tohto roka ďalej posilňovať. Euro vo štvrtok oslabilo aj oproti japonskému jenu, a to o 08 % na 130,59 JPY/EUR. Aj britská libra, ktorej kurz vytrvalo klesal od začiatku novembra, si v posledný deň obchodovania v roku 2015 pripísala stratu. Dôvodom sú čoraz väčšie pochybnosti o tom, či centrálna banka (Bank of England, BoE) začne v blízkej budúcnosti sprísňovať svoju menovú politiku.

 

Libra tak 31. decembra uzavrela obchodovanie na úrovni 1,4737 USD/GBP, čo je o 0,5 % menej ako v predchádzajúci deň. Trhy teraz vyčkávajú na ďalší postup americkej centrálnej banky Fed, ktorá vlani v decembri prvýkrát po siedmich rokoch zvýšila kľúčové úrokové sadzby o štvrť percentuálneho bodu z pásma 0 až 0,25 % na 0,25 % až 0,50 %.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies