Kurz eura stagnuje na úrovni 1,0559 USD/EUR

NETKY.SK • 11 Január 2017, 09:27 • 2 min
Kurz eura stagnuje na úrovni 1,0559 USD/EUR

FRANKFURT - Kurz spoločnej európskej meny stagnuje. Euro sa dnes ráno predávalo po 1,0559 USD, čo je len o málo viac ako v noci nadnes. Európska centrálna banka (ECB) stanovila v utorok (10. 1.) napoludnie referenčný kurz na 1,0567 (v pondelok: 1,0516) USD/EUR.

slovakia

left justify in out

Dnes sa investori sústredia predovšetkým na prvú tlačovú konferenciu od volieb budúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa. S napätím sa napríklad očakávajú signály budúcej obchodnej politiky. Trump kritizuje Severoamerickú dohodu o voľnom obchode (NAFTA) a chce zaviesť clá na dovoz z Mexika. Zatiaľ nie je jasné, čo zo svojich plánov a ako tvrdo hodlá presadiť.

 

Trumpove plány majú negatívny vplyv na mexické peso, ktorého kurz padol na rekordné minimum. V noci nadnes kurz dolára vzrástol až na 21,8471 MXN/USD. Mexická ekonomika je vysoko závislá od USA, preto peso mimoriadne silno reaguje na politický vývoj v USA. Od víťazstva Trumpa v prezidentských voľbách vlani v novembri mexická mena oslabila približne o 19 %.

 

Mexická centrálna banka minulý týždeň predala zo svojich devízových rezerv 1,82 miliardy USD, aby podporila domácu menu. Napriek tomu nedokázala zastaviť prudký pád pesa.

 

Na nové minimá klesá aj turecká líra. Len dnes ráno stratila 2,5 %. Dolár stál až 3,8951 TRY. Líra oslabila na rekordné minimum aj voči euru, za ktoré musia obchodníci zaplatiť vyše 4 TRY. Turecká líra je už dlhší čas pod tlakom. Investori pre teroristické útoky a politickú neistotu sťahujú svoje peniaze z Turecka. Od neúspešného puču v júli 2016 stratila líra voči doláru 33 % svojej hodnoty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona