Kurz eura sa drží nad úrovňou 1,14 USD/EUR

NETKY.SK • 18 Február 2015, 11:16 • 2 min
Kurz eura sa drží nad úrovňou 1,14 USD/EUR

FRANKFURT - Devízový trh reaguje uvoľnene na dlhovú krízu v Grécku. Kurz spoločnej európskej meny sa drží tesne nad úrovňou 1,14 USD/EUR. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Euro sa dnes ráno predávalo po 1,1408 USD, teda takmer pri rovnakom kurze ako v utorok (17. 2.) večer. Európska centrálna banka (ECB) stanovila v utorok napoludnie referenčný kurz na 1,1415 (V pondelok: 1,1408) USD/EUR.

 

Zdá sa, že nová grécka vláda v poslednej minúte zmení postoj a dnes požiada európskych veriteľov o predĺženie aktuálneho záchranného programu, čo doteraz striktne odmietala. Krajiny eurozóny dali Aténam ultimátum, že o predĺženie musí požiadať do piatka (20. 2.).

 

"Skúmame možnosti predĺženia dohody o úveroch," uviedol v utorok večer pre tlačovú agentúru DPA zdroj z gréckej vlády. Dodal však, že úsporný program neplatí. Čo to presne znamená, nechceli aténske vládne kruhy konkretizovať.

 

Na pozadí hroziaceho vystúpenia Grécka z eurozóny (Grexit) investori napäto očakávajú rozhodnutie ECB o záchranných úveroch pre grécke banky, ku ktorému by malo prísť dnes v priebehu dňa. Odlev úverov totiž zrejme spôsobí, že bude nevyhnutné navýšiť úverový program ELA. "ECB ho však môže aj úplne zastaviť, keďže neexistuje žiadna perspektíva," varoval expert nemeckej krajinskej banky Helaba Ralf Umlauf. "To urýchli Grexit, alebo zvýši ochotu vlád rokovať."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies