Kurz eura sa dostal na 3-ročné maximum: prekročilo 1,24 dolára

NETKY.SK • 24 Január 2018, 17:49 • 2 min
Kurz eura sa dostal na 3-ročné maximum: prekročilo 1,24 dolára

FRANKFURT NAD MOHANOM - Euro profituje z oslabovania dolára a jeho kurz sa v stredu vyšplhal na najvyššiu úroveň od konca roka 2014. Popoludní pokračovalo v raste z predchádzajúcich dní a kurz sa dostal až na 1,2402 USD/EUR.

slovakia

left justify in out

Európska centrálna banka (ECB) stanovila v stredu na poludnie referenčný kurz na 1,2352 (v utorok: 1,2249) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8096 (0,8164) eura.

 

Dôvodom poklesu amerického dolára sú najnovšie opatrenia Washingtonu, ktorý uvalil dovozné clá na solárne panely a práčky. Protekcionistická politika prezidenta Donalda Trumpa vyvolala na devízovom trhu obavy z obchodnej vojny.

 

K tomu treba pripočítať vyjadrenia amerického ministra financií Stevena Mnuchina, ktorý v stredu na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) v Davose povedal, že slabý dolár je dobrý pre ekonomiku USA.

 

Jedným z dôvodov aktuálneho posilňovania spoločnej meny sú aj špekulácie, že ECB by vo štvrtok (25. 1.) mohla signalizovať rýchlejšie ukončenie extrémne uvoľnenej menovej politiky. S napätím sa očakáva, ako sa šéf ECB Mario Draghi na tlačovej konferencii po skončení zasadnutia Rady guvernérov vyjadrí k aktuálnemu nárastu kurzu eura.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies