Kurz eura posilnil na 1,1033 USD/EUR

NETKY.SK • 25 Február 2016, 10:15 • 2 min
Kurz eura posilnil na 1,1033 USD/EUR

FRANKFURT NAD MOHANOM - Kurz spoločnej európskej meny nadviazal na stredajšie (24. 2.) zotavovanie a mierne vzrástol. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Euro sa dnes ráno predávalo po 1,1033 USD, teda pri o niečo vyššom kurze než v stredu večer. Spoločná európska mena ukončila dlhší pád až uprostred týždňa, keď jej kurz klesol od začiatku februára o viac než 3 centy dočasne až pod 1,10 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) stanovila v stredu napoludnie referenčný kurz na 1,0981 USD/EUR.

 

Podľa devízovej expertky Commerzbank Thu Lan Nguyen aj napriek oslabeniu eura narastá tlak na ECB, aby v boji s nízkou infláciou ešte viac uvoľnila svoju menovú politiku. Pokles kurzu spoločnej meny spôsobuje zdraženie dovážaných tovarov, čo by malo podporiť infláciu.

 

Z dôvodu lacných cien energií však zostáva tempo rastu spotrebiteľských cien výrazne pod 2-% inflačným cieľom ECB. Preto mnohí experti počítajú s tým, že Rada guvernérov ECB na svojom najbližšom zasadnutí v marci prijme opatrenia na ďalšie uvoľnenie menovej politiky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona