Kurz eura padol na tohtoročné minimum 1,0709 USD/EUR

NETKY.SK • 14 November 2016, 20:27 • 2 min
Kurz eura padol na tohtoročné minimum 1,0709 USD/EUR

FRANKFURT - Kurz spoločnej európskej meny dnes padol na najnižšiu úroveň v tomto roku. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Od zvolenia Donalda Trumpa za nového amerického prezidenta sa dolár posilňuje a ostatné meny, ako je euro a predovšetkým meny rozvíjajúcich sa krajín, sa nachádzajú pod tlakom. Kurz eura dnes popoludní klesol na 1,0709 USD/EUR. Nižší bol naposledy v decembri 2015, keď bolo jasné, že americká centrálna banka (Fed) prvýkrát od finančnej krízy zvýši úrokové sadzby.

 

Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,0777 (v piatok: 1,0904) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,9279 (0,9171) eura.

 

Z pohľadu expertov je nárast kurzu dolára prekvapivý. Mnohí analytici pred voľbami počítali v prípade Trumpovho víťazstva s poklesom dolára. Očakávaná panická reakcia trhov sa však nekonala. Naopak, pod tlakom sú odvtedy skôr japonský jen a švajčiarsky frank. Obe meny sú považované za bezpečné prístavy pre investície v neistých časoch.

 

Trump prisľúbil napríklad výrazné zníženie daní a zvýšenie výdavkov na výstavbu infraštruktúry. To by mohlo podporiť ekonomiku a infláciu. Tieto očakávania sa odrážajú aj na kapitálovom trhu, kde výnosy amerických dlhopisov výrazne vzrástli, z čoho profituje americký dolár. K tomu ešte treba pripočítať, že Fed zrejme v decembri zvýši úrokové sadzby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies