Kurz eura opäť klesol: Už je pod úrovňou 1,06 USD/EUR

NETKY.SK • 11 Marec 2015, 18:45 • 2 min
Kurz eura opäť klesol: Už je pod úrovňou 1,06 USD/EUR

FRANKFURT - Európska mena pokračuje v poklese a prvýkrát za 12 rokov zaznamenala oproti doláru kurz pod úrovňou 1,06 USD/EUR.

slovakia

left justify in out

Dôvodom je spustenie programu kvantitatívneho uvoľňovania zo strany Európskej centrálnej banky (ECB) a svoj podiel na tomto vývoji majú aj informácie z USA, kde sa očakáva, že americká centrálna banka čoskoro začne so zvyšovaním úrokových sadzieb. Informovala o tom agentúra Reuters.

 

ECB v pondelok 9. marca spustila program nákupu štátnych dlhopisov s cieľom podporiť slabú ekonomiku a infláciu v eurozóne. Čiastočne sa pod ďalší pokles kurzu eura podpísali aj zvýšené očakávania trhov, že Federálny rezervný systém by v reakcii na priaznivé informácie z amerického trhu práce mohol v polovici roka zvýšiť úrokové sadzby.

Kurz eura oproti doláru klesol dnes o 1,3 % na 1,0560 USD/EUR. Podľa ekonómov je len otázkou času, keď sa dosiahne parita eura voči doláru. "Môže k tomu dôjsť veľmi rýchlo, do mesiaca, do dvoch," povedal Gian Marco Salcioli z divízie investičného bankovníctva banky Intesa SanPaolo.

 

 

 

 

Hodnota jednotnej európskej meny klesla aj oproti ďalším menám. Voči libre dosiahol kurz eura 7-ročné minimum, keď zaznamenal 0,70145 GBP/EUR a oproti jenu klesol na 18-mesačné minimum 128,360 JPY/EUR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies