Kurz eura klesol pod 1,06 USD/EUR

NETKY.SK • 21 Február 2017, 09:21 • 2 min
Kurz eura klesol pod 1,06 USD/EUR

FRANKFURT - Kurz spoločnej európskej meny klesol pod hranicu 1,06 USD/EUR. Dôvodom sú očakávania skorého zvýšenia úrokových sadzieb v USA.

slovakia

left justify in out

Kurz eura dnes ráno padol až na 1,0577 USD, čo bolo najmenej takmer za jeden týždeň. Spoločná mena neskôr zmazala časť strát a predávala sa po 1,0588 USD. Európska centrálna banka (ECB) stanovila v pondelok (20. 2.) napoludnie referenčný kurz na 1,0616 (v piatok: 1,0650) USD/EUR.

 

Nárast americkej meny spôsobil naopak oslabenie eura, uviedli obchodníci. Dolár podporili vyhlásenia predstaviteľa americkej centrálnej banky (Fed) Patricka Harkera, ktorý uviedol, že nie je možné úplne vylúčiť zvýšenie úrokových sadzieb už na marcovom zasadnutí menového výboru (FOMC). "Musíme počkať, ako sa veci budú vyvíjať v najbližších týždňoch."

 

Expertka Commerzbank Esther Reicheltová však varovala predtým, aby investori prikladali jeho slovám príliš veľkú váhu. Harker je známy ako jastrab, to znamená tradične podporuje prísnejšiu menovú politiku. "Jeho názor zrejme neodráža konsenzus v rámci Fedu."

 

Aktuálne spory o uvoľnenie ďalších peňazí zo záchranného programu pre Grécko naopak nemali výraznejší negatívny vplyv na euro. Aktuálne existuje zhoda na tom, aby sa delegácia medzinárodných veriteľov vrátila do Atén a pracovala na ďalšom reformnom balíku, uviedol šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies