Kurz eura klesol na 1,1014 USD/EUR

NETKY.SK • 22 Február 2016, 21:33 • 2 min
Kurz eura klesol na 1,1014 USD/EUR

FRANKFURT - Kurz spoločnej európskej meny sa dnes dostal pod výrazný tlak. Dôvodom je zlepšenie nálady na finančných trhoch. Obavy z vystúpenia Británie z Európskej únie (EÚ) malo negatívny vplyv na libru. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Euro sa neskoro popoludní predávalo po 1,1014 USD, pričom v rannom obchodovaní sa ešte jeho kurz pohyboval nad úrovňou 1,11 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,1026 (v piatok: 1,1096) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,9070 (0,9012) eura.

 

Dôvodom oslabenia eura je podľa obchodníkov zlepšenie nálady na finančných trhoch. To znamená, že euro prestalo byť vyhľadávané ako bezpečný prístav pre investície. Menší vplyv mal nečakane výrazný pokles indexu nákupných manažérov (PMI) pre eurozónu.

 

Naopak, voči britskej libre euro posilnilo. Britská mena sa dostala pod tlak pre referendum o vystúpení z EÚ, ktoré sa bude konať 23. júna. Euro sa neskoro popoludní predávalo po 0,7804 GBP, pričom v noci nadnes sa kurz nachádzal na úrovni 0,7767 GBP/EUR. Ešte prudšie padol kurz libry voči doláru.

 

Okrem viacerých vládnych politikov počas víkendu podporil odchod Británie z EÚ vplyvný londýnsky starosta Boris Johnson. To podľa pozorovateľov zvýšilo pravdepodobnosť takzvaného Brexitu. "Vývoj rizikovej prémie v súvislosti s Brexitom bude v najbližšom čase závisieť od výsledkov prieskumov," uviedol devízový expert Commerzbank Ulrich Leuchtmann.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies