Kurz eura klesol na 1,0875 USD/EUR

NETKY.SK • 28 Január 2016, 09:25 • 2 min
Kurz eura klesol na 1,0875 USD/EUR

FRANKFURT NAD MOHANOM - Kurz spoločnej európskej meny klesol a prišiel o to, čo získal po zverejnení rozhodnutia americkej centrálnej banky (Fed) o nastavení úrokových sadzieb. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Euro sa dnes ráno predávalo po 1,0875 USD, pričom v stredu (27. 1.) večer sa jeho kurz dostal nad 1,09 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) stanovila stredu napoludnie referenčný kurz na 1,0888 (v utorok: 1,0837) USD/EUR.

 

Rozhodnutie Fedu ponechať úrokové sadzby nezmenené podporilo kurz eura len dočasne. Rozhodnutie sa totiž očakávalo. Centrálna banka aktuálne monitoruje riziká spojené s vývojom globálnej ekonomiky. Negatívny vplyv na ekonomiku USA mali v poslednom čase predovšetkým ochladenie čínskej ekonomiky, turbulencie na finančných trhoch a problémy producentov ropy.

 

Vyhlásenie menového výboru (FOMC) po stredajšom zasadnutí tiež utlmilo očakávania, že Fed zvýši úrokové sadzby na svojom najbližšom zasadnutí, ktoré sa bude konať 16. marca. Centrálna banka uviedla, že bude monitorovať vplyv vývoja globálnej ekonomiky a finančných trhov na americké hospodárstvo.

 

Experti firmy Capital Economics považujú za jednu z hlavných podmienok ďalšieho sprísňovania menovej politiky v USA zlepšenie ekonomických indikátorov z Číny, čo sa do ďalšieho zasadnutia Fedu nemusí stať. V druhej polovici roka však môže Fed podľa názoru expertov zvyšovať sadzby rýchlejšie, než očakávajú trhy.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies