Kurz eura klesol na 1,0660 USD/EUR

NETKY.SK • 19 Marec 2015, 18:20 • 2 min
Kurz eura klesol na 1,0660 USD/EUR

FRANKFURT - Kurz spoločnej európskej meny po najprudšom posilnení za šesť rokov dnes opäť výrazne klesol. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Euro sa neskoro popoludní predávalo po 1,0660 USD. V stredu (18. 3.) večer jeho kurz vyskočil o 4 centy až na 1,1043 USD/EUR. Hlavným dôvodom bolo, že americká centrálna banka Fed signalizovala podstatne pomalšie sprísňovanie menovej politiky, než sa predpokladalo.

 

Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,0677 (v stredu: 1,0592) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,9366 (0,9441) eura.

 

Menový výbor Federálneho rezervného systému (Fed) vo svojom stredajšom vyhlásení po skončení dvojdňového zasadnutia vypustil v súvislosti so sprísňovaním menovej politiky slovo "trpezlivý". To znamená, že úrokové sadzby v USA sa môžu zvýšiť už v júni. Zároveň však znížil svoje prognózy rastu ekonomiky, inflácie rovnako ako očakávaní týkajúcich sa vývoja úrokových sadzieb. "Predpovede vývoja úrokových sadzieb ukazujú, že centrálna banka počíta s oveľa pomalším zvyšovaním sadzieb ako ešte v decembri," uvádza sa v analýze banky UniCredit.

 

Fed tým vyslal devízovým trhom jasný signál, aby to nepreháňali so zhodnocovaním dolára, myslia si experti Commerzbanky. Už mesiace trvajúce posilňovanie dolára voči mnohým menám je považované za dôležitý faktor, ktorý by mohol zastaviť Fed, aby nezačal zvyšovať úrokové sadzby v polovici tohto roka, ako očakáva väčšina ekonómov. Tempo rastu spotrebiteľských cien sa navyše nachádza výrazne pod inflačným cieľom banky a zvyšovanie platov je len pomalé.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies