Kurz eura klesol hlboko pod 1,24 USD/EUR

NETKY.SK • 6 Február 2018, 18:18 • 2 min
Kurz eura klesol hlboko pod 1,24 USD/EUR

FRANKFURT NAD MOHANOM - Spoločná európska mena sa v utorok dostala pod tlak. Dôvodom bola nervozita na finančných trhoch.

slovakia

left justify in out

xEuro sa neskoro popoludní predávalo po 1,2322 USD, keď predpoludním sa ešte jeho kurz nachádzal nad úrovňou 1,24 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) stanovila v utorok napoludnie referenčný kurz na 1,2329 (v pondelok: 1,2440) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8111 (0,8039) eura.

 

Na devízovom trhu boli hlavnou témou burzové turbulencie a očakávania týkajúce sa nárastu úrokových sadzieb v USA. V časoch zvýšenej neistoty investori často nakupujú dolár ako bezpečnú investíciu. V januári ešte euro profitovalo z oslabovania dolára a pozitívnych správ z ekonomiky eurozóny.

 

Fundamenty podľa expertov Commerzbank aktuálne skôr podporujú posilňovanie dolára. Normalizácia menovej politiky ECB sa zrejme začne neskôr, než sa predpokladalo. Daňová reforma v USA bude mať zrejme tiež pozitívny vplyv na dolár.

 

Pod tlak sa dostala britská libra. Znížili sa totiž nádeje na riadený brexit. Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier v pondelok (5. 2.) večer varoval Londýn, že opustenie colnej únie povedie k obchodným bariéram. Britská premiérka Theresa Mayová signalizovala, že krajina po brexite okrem jednotného trhu vystúpi aj z colnej únie. Negatívny vplyv na libru majú aj turbulencie na finančných trhoch, keďže Londýn je ako dôležité svetové finančné centrum oporou britskej ekonomiky.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies