Kurz eura aj väčšina ázijských akciových indexov dnes klesli

NETKY.SK • 6 Júl 2015, 08:04 • 2 min
Kurz eura aj väčšina ázijských akciových indexov dnes klesli

SINGAPUR - Kurz eura aj väčšina ázijských akciových indexov dnes klesli v reakcii na výsledok gréckeho referenda, v ktorom voliči odmietli podmienky záchranného programu. Ohrozili tak budúcnosť spoločnej meny a zvýšili riziko krízy v eurozóne. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

slovakia

left justify in out

Japonský akciový index Nikkei dnes klesol o 1,6 % na 20,215 bodu, juhokórejský index Kospi sa znížil tiež o 1,6 % na 2070,89 bodu a hongkonský Hang Seng index poklesol o 1,1 % na 25.789,98 bodu.

 

Čína však cez víkend narýchlo prijala celú škálu protiopatrení, v dôsledku čoho čínske akciové indexy dnes naopak rastú, napríklad index CSI300 stúpol o 4,2 % a kompozitný šanghajský index SSEC sa zvýšil takmer o 5 %. Oba indexy však v podstate zmazali predchádzajúce straty a v tejto chvíli sa nedá predpovedať, či sa investori, ktorí si požičali veľa peňazí na špekulácie, nebudú chcieť čínskych akcií zase zbaviť.

 

Ďalší vývoj na akciových trhoch bude závisieť od rozhodnutia Európskej centrálnej banky (ECB) v otázke núdzovej likvidity pre grécke banky. Podľa investorov má ECB kapacitu zakročiť a zabrániť šíreniu krízy v eurozóne a mnohí očakávajú, že za určitých okolností môže prisľúbiť zvýšenie núdzového financovania pre grécke banky. No ECB má tiež právomoc ho znížiť.

 

Kurz eura dnes ráno klesol o 0,5 % na 1,1055 USD/EUR, ale spoločnej európskej mene sa podarilo zmazať časť strát a odraziť sa od dna, keďže v rannom obchodovaní v Ázii sa nakrátko prepadla až na úroveň 1,0967 USD/EUR.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies