Kurz definitívne skončil. Novým rakúskym kancelárom sa stal Schallenberg

NETKY.SK • 11 Október 2021, 14:18 • 2 min
Kurz definitívne skončil. Novým rakúskym kancelárom sa stal Schallenberg

VIEDEŇ - Sebastian Kurz ohlásil svoju rezignáciu v sobotu pre obvinenia z korupcie.

slovakia

left justify in out

Nový rakúsky spolkový kancelár Alexander Schallenberg zložil v pondelok prísahu do rúk prezidenta Alexandra Van der Bellena. Novým ministrom zahraničných vecí Rakúska sa zároveň stal veľvyslanec vo Francúzsku Michael Linhart.

 

img

 

Vláda stojí pred obrovskou výzvou

Prezident ešte predtým oficiálne zbavil funkcie doterajšieho šéfa vlády Sebastiana Kurza, ktorý svoju rezignáciu oznámil v sobotu v súvislosti s obvineniami z korupcie. Schallenberga, doterajšieho šéfa rezortu diplomacie, navrhol za svojho nástupcu samotný Kurz.

 

Van der Bellen počas ceremónie vyhlásil, že Schallenberg zo svojich diplomatických skúseností vie, ako "zjednotiť protichodné pozície". Vyhlásil, že si je istý, že táto jeho schopnosť bude "veľkým prínosom" aj vo funkcii kancelára.

 

img

 

Prezident zdôraznil, že v aktuálnej politickej situácii bude na obnovenie dôvery potrebná tvrdá a sústredená práca s hmatateľnými výsledkami.

 

Schallenberga, ako aj prítomného vicekancelára a šéfa koaličnej strany Zelených Wernera Koglera, upozornil na ich zodpovednosť za napĺňanie vládneho programu s Kurzovou Rakúskou ľudovou stranou (ÖVP). "Verím, že koaličným partnerom sa podarí vytvoriť nosný základ pre stabilnú spoluprácu vo vláde," citovala prezidentove slová agentúra APA. 

 

img

 

Súvisiaci článok: Rakúsky kancelár Kurz čelí obvineniam z úplatkárstva a ovplyvňovania verejnej mienky!

 

Ovplyvňovanie verejnej mienky 

Vicekancelár Werner Kogler (Zelení) ešte v nedeľu po stretnutí s Schallenbergom uviedol, že je rád z "otvorenia novej kapitoly vo vládnej spolupráci"

 

img

 

Schallenberg a Kogler po súkromnej schôdzke v spoločnom stanovisku uviedli, že hovorili o ďalšom postupe vlády. "Mnohé projekty ako ekosociálna daňová reforma alebo rozpočet budú pokračovať podľa plánu," ozrejmili. 

 

Kurz sa dostal pod tlak opozície, koaličných Zelených i vlastných ľudovcov po tom, ako ho prokuratúra označila za podozrivého v prípade vyšetrovania korupcie.

 

img

 

Protikorupčná prokuratúra (WKStA) oznámila, že vyšetruje teraz už bývalého kancelára a deväť ďalších osôb a tri združenia v súvislosti s podozreniami, že od apríla 2016 boli peniaze rezortu financií využité na zaplatenie prieskumov verejnej mienky v prospech Kurza, vtedajšieho ministra zahraničných vecí.

 

Konzervatívny politik, ktorý všetky obvinenia voči svojej osobe odmieta, uviedol, že aj po odchode z úradu kancelára zostane predsedom svojej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a presunie sa na post šéfa jej poslaneckého klubu.

 

Mohlo by vás zaujímať: Sebastian Kurz neustál tlak pre podozrenie z korupcie! Odstupuje z funkcie kancelára

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies