Kurz čínskeho jüanu klesol na vyše 4,5-ročné minimum

NETKY.SK • 29 December 2015, 09:16 • 2 min
Kurz čínskeho jüanu klesol na vyše 4,5-ročné minimum

PEKING - Kurz čínskej meny dnes zaznamenal pokles na vyše 4,5-ročné minimum a podľa analytikov bude tento trend, vzhľadom na politiku čínskej vlády, pokračovať. Informovala o tom agentúra DPA. Kurz jüanu klesol dnes oproti americkému doláru o 114 bázických bodov na 6,4864 CNY/USD.

slovakia

left justify in out

To je najslabšia hodnota čínskej meny od júna 2011. Za tento rok klesol kurz jüanu oproti doláru už približne o 5 % a väčšina analytikov je presvedčená, že v poklese bude pokračovať aj naďalej. V auguste tohto roka čínska centrálna banka nečakane dvakrát po sebe devalvovala národnú menu, za čím bola podľa analytikov snaha o posilnenie exportu, a tým spomaľujúcej sa ekonomiky.

 

Čínska ekonomika vzrástla v 3. kvartáli medziročne o 6,9 %. Prvýkrát od globálnej finančnej krízy tak bolo tempo rastu slabšie než 7 %. Čínsky prezident Si Ťin-pching však minulý mesiac uviedol, že čínska ekonomika by mala byť schopná rásť zhruba o 7 % ročne. Zároveň ale dodal, že minimálne tempo ekonomického rastu musí v najbližších piatich rokoch dosahovať ročne 6,5 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona