Kurz bitcoinu vzrástol na nový rekord, bublina však môže prasknúť

NETKY.SK • 6 December 2017, 11:35 • 2 min
Kurz bitcoinu vzrástol na nový rekord, bublina však môže prasknúť

TOKIO - Kurz digitálnej meny bitcoin prvýkrát prelomil hranicu 12.000 USD, napriek otázkam ohľadne reálnej hodnoty kryptomeny a varovaniam viacerých ekonómov, že môže ísť o nebezpečnú bublinu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Bitcoin získal v poslednom období podporu najmä vďaka rozhodnutiu amerického regulátora CFTC povoliť prevádzkovateľom búrz CME Group a CBOE Global Markets, aby spustili obchodovanie s termínovanými kontraktmi na bitcoin.

 

Bitcoin tak po dočasných výkyvoch pokračuje v mohutnom raste, keď kurz 11.000 USD prekonala mena presne pred týždňom a 10.000 USD deň predtým. Od začiatku roka sa tak hodnota najväčšej digitálnej meny zvýšila už viac než 10-násobne. Na začiatku roka dosahovala hodnota bitcoinu menej než 1000 USD.

 

Závratné tempo rastu však vyvoláva obavy viacerých ekonómov, vrátane nositeľa Nobelovej ceny za ekonómiu Josepha Stiglitza či popredného amerického ekonóma Stephena Roacha, že ide o klasickú a nebezpečnú špekulatívnu bublinu. Roach kritizoval nákupnú horúčku investorov a varoval, že je to toxická investícia. "Ako všetky bubliny, aj táto praskne," uviedol Roach. Dodal, že kurz padne a tí, ktorí investujú ako poslední, utrpia najväčšie straty.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona