Kuriózny nález na žilinskej pošte: Colníci našli v balíku namiesto kabelky krokodíla

NETKY.SK • 26 Január 2015, 12:31 • 2 min
Kuriózny nález na žilinskej pošte: Colníci našli v balíku namiesto kabelky krokodíla

BRATISLAVA/ŽILINA - Na žilinskej pošte sa colníci stretli s kurióznym obsahom viacerých zásielok.

slovakia

left justify in out

Namiesto deklarovanej kabelky sa v balíku nachádzal vypreparovaný exemplár krokodíla olivového. "Prekvapila ich aj vypracovaná koža a lebka z medveďa baribala či rôzne druhy živých zvierat," uviedla hovorkyňa Colného úradu Žilina Božena Chríbiková.

 

Denne skontrolujú žilinskí colníci na pošte tisíce zásielok prichádzajúcich z tretích krajín. "Väčšinou sa v nich nachádza tovar, ktorý si občania objednávajú cez stále viac obľúbenejší internet," hovorí Chríbiková. V doporučenej zásielke odoslanej zo Singapuru bolo mláďa krokodíla olivového. Išlo o neživý exemplár zvieraťa vo veľkosti asi 25 cm, vážil pol kilogramu. Podľa informácií zo Štátnej ochrany prírody SR sa jeho spoločenská hodnota šplhá k cene dvetisíc eur za kus. Tento druh krokodíla je bezprostredne ohrozený vyhubením. Pre nesplnenie podmienok na dovoz krokodíl prepadol v prospech štátu. Teraz slúži na vzdelávacie účely. 

 

Zaujímavý bol aj tovar doručený z USA v papierovej škatuli vážiacej takmer deväť kilogramov. Išlo o vypracovanú kožu a lebku so spodnou čeľusťou medveďa baribala. Príjemcom mal byť lovec, ktorý ju získal ako poľovnícku trofej individuálnym odstrelom v Kanade. "Na dovoz tohto tovaru, ktorý má osobný alebo rodinný charakter, treba predložiť originál povolenia na opätovný vývoz ohrozených druhov voľne žijúcich živočíchov a rastlín. Ani v tomto prípade neboli dodržané predpisy na prepustenie tovaru a tak skončil v sklade zadržaného tovaru," uviedla hovorkyňa colníkov. 

 

V ďalšej zásielke z Thajska sa malo podľa sprievodných dokladov nachádzať tričko. Po jej otvorení ostali colníci prekvapení, namiesto trička v nej bolo sedem živých pavúkov. Živé zvieratá sú vylúčené z poštovej prepravy a preto nedovolili zásielku prepustiť. Tento druh pavúkov nepatrí medzi chránené živočíchy, zásielku tak vrátili späť. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies