Kuriozita: Lietadlo so 130 cestujúcimi pristálo omylom na inom letisku

NETKY.SK • 9 Júl 2016, 08:40 • 2 min
Kuriozita: Lietadlo so 130 cestujúcimi pristálo omylom na inom letisku

WASHINGTON - Dopravné lietadlo americkej spoločnosti Delta Air Lines so 130 cestujúcimi na palube pristálo vo štvrtok večer omylom na nesprávnom letisku.

slovakia

left justify in out

Airbus A320 sa namiesto na letisku v Rapid City v Južnej Dakote ocitol na leteckej základni Ellsworth Air Force Base. Informoval o tom dnes Národný úrad pre bezpečnosť dopravy.

 

Základňa Ellsworth sa nachádza približne 16 kilometrov od regionálneho letiska Rapid City. Pristávacie dráhy však majú orientované takmer identicky - zo severozápadu smerom na juhovýchod.

 

Letecká spoločnosť sa cestujúcim ospravedlnila a posádku postavila mimo služby až do úradného vyšetrenia incidentu.

 

Podľa agentúry AP sú však takéto prípady častejšie než by boli letecké spoločnosti ochotné priznať. Pred dvoma rokmi zistili reportéri agentúry, že od začiatku 90. rokov došlo v USA k najmenej 150 prípadom, kedy komerčné lietadlo pristálo na nesprávnom letisku alebo si piloti uvedomili, že sa blížia k inému letisku než mali naplánované.

Viacero týchto incidentov sa odohralo v noci, pričom piloti uviedli, že lietadlo nasmerovali na prvú osvetlenú dráhu, ktorú počas klesania uvideli. Niektorí povedali, že ignorovali navigačné prístroje, pretože údaje z nich nesedeli s tým, čo videli na vlastné oči.

 

V roku 2014 piloti Boeingu 737-700 spoločnosti Southwest Airlines zastavili stroj iba kúsok pred roklinou na konci dráhy v Hollisteri v Missouri. Mali pritom pristáť v neďalekom Bransone, ktorý má dvojnásobne dlhú pristávaciu dráhu.

 

Nákladné lietadlo Boeing 747 spoločnosti Atlas Air pár mesiacov predtým zase pristálo na maličkom letisku Jabara vo Wichite v Kansase namiesto základne McConnell Air Force Base. Dráha na letisku Jabara je bezmála o kilometer kratšia než je ideálna pristávacia dráha pre obrovské Jumbo. Trvalo potom desať hodín, kým lietadlo otočili a mohlo znovu vzlietnuť. Pre istotu predtým uzavreli neďalekú diaľnicu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona